Uykusuz gecelerle nasıl başa çıkacağınız tamamen, bebeğiniz mi sizin düzeninize ayak uydurmayı öğrenmeli; yoksa anne baba olarak siz mi bebeğinizin ihtiyaçlarını gözetmelisiniz sorusuna ne cevap verdiğinizle ilgilidir. Her iki tutumu da destekleyenler vardır; fakat ne yaparsanız yapın uykusuz geceler kaçınılmazdır.
Uykusuz geceleri azaltmak için uygulayabileceğiniz bazı basit yöntemler
Bebeğiniz acıkıyor olabilir. Yemek zamanlarına öncelik tanıyarak ve yatma vaktinde tam olarak emzirerek ya da bir biberon süt vererek gün içerisinde yeterli beslenmesini sağlamaya çalışın. Bebeğiniz süt içerken uyuyorsa, sütü biraz daha erken verin.
Bebeğinizin odasının uykuya müsait olup olmadığını kontrol edin. Bazı bebekler diğerlerinden daha hassastır ve geceyi geçirmesi için kaldığı ortamın dikkatlice kontrol edilmesi gerekir. Yeterince karanlık ve sıcak mı? Bebeğiniz üzerindeki örtüyü açıp sonra da soğuk olduğu için uyanıyorsa, battaniye yerine bebek uyku tulumu kullanmayı deneyin.
Hafif sabah uykuları
Sabah erken kalkma, özellikle de yazın oldukça yaygın olan, başa çıkması zor bir durumdur. Genellikle bebeğinizi daha geç yatırmaya başlamak işe yaramaz ki büyük ihtimalle aynı saatte uyanacaktır.
Yapabileceğiniz en iyi şey bebeğinizin odasının karanlık olmasını sağlamaktır. Karnını sabah saat altıdan önce, gecenin sessizliğinde doyurmanız da faydalı olur. Bebeğin beşiğine, uyandığında bulması için birkaç oyuncak koymayı deneyebilirsiniz. Aşağı yukarı 20 dakika boyunca mutlu bir şekilde beşiğinde oyun oynamasını izleyebilir ya da bu süre içerisinde, uykunun o çok değerli birkaç dakikasının daha tadını çıkarabilirsiniz.
Uyku ortamı
Bebeğiniz uyumak için sessiz bir ortam arıyor olabilir; fakat bazıları biraz ses olunca daha kolay uykuya dalar. Ev içindeki sesleri duyabilmesi için kapıyı açık bırakmayı deneyin ya da odasına tik tak yapan bir saat, sakinleştirici müzikli bir mobil ya da sesini kısarak bir radyo bırakın. Ayrıca bazı bebekler gece lambasıyla daha rahat uyur.
Uyku programı
Bebeğinizin tam olarak dinlenip sakinleşmesini sağlayacak düzenli bir yatma vakti programınız olsun. Örneğin, ılık bir banyo, kucağınızda bir hikaye ya da şarkı ve sonra da karnının doyurulması. Yapabilirseniz, uykuya kendi başına dalmayı öğrenmesi için bebeğinizin uykusu geldiğinde ama henüz uyanıkken yatağa koyun (emziriyorsanız ve bebeğiniz emerken uykuya dalıyorsa bunu yapmak zordur). Henüz kullanmaya başlamadıysa bebeğinize emzik verin. Özellikle de bebeğinizi kendi yatağınızdan beşiğe taşımaya çalışıyorsanız çok faydalı olabilir. Ayrıca bebeğinizi emziriyorsanız ve gece emzirmelerini bırakmak istiyorsanız, eşinizden ya da size destek olan bir kişiden bir süreliğine geceleri bebeğinizle ilgilenmesini isteyin.
Bebeğinize sakinleşmesi için fırsat tanımayı ihmal etmeyin. Özellikle de aynı odayı paylaşıyorsanız, ses çıkarır çıkarmaz bebeğinizi almayı kolaylıkla alışkanlık haline getirebilirsiniz. Fakat bebekler genellikle tam olarak uyanmadan uykularında mırıldar, bağırır ya da öksürürler. Bir süre bekleyin ve dinleyin. Gereksiz yere onu rahatsız etmezseniz uyumaya devam edebilir.
Bebeğim neden uyanıyor?
Açlık: Bebeğiniz uyanıyor ve sakinleşmiyorsa, karnını doyurmanız gerekebilir. Karnını doyururken oda karanlık kalsın ve bitirir bitirmez bebeği geri yerine koyun.
Rahatlamak için emmek: Anne sütüyle beslenen pek çok bebek geceleri emmek için sık sık uyanır. Bazen bunun sebebi açlık olsa da, bazen de günün gerginliğini atmış olan annesiyle kalmaktan hoşlanmasıdır.
Kaygı: Büyük bir değişiklik nedeniyle huzursuz olan bebekler daha az uyurlar – yuvaya başlamak gibi. Bebeğiniz terk edilme korkusu yaşıyorsa, yatağa girmemek için direnebilir.
Gelişimsel sıçramalar: Yeni bir beceri kazanırken bebeğiniz geceleri daha sık uyanabilir.
Fiziksel ihtiyaçlar: Diş çıkarma sancısı ve beraberinde gelen ateş gecelerinizin huzursuz geçmesine neden olabilir. Ayrıca bebeğiniz çok terlediğinde ya da üşüdüğünde; bezini kirlettiğinde ya da ıslattığında uyanabilir. Bebeğinizin sık sık uyanmasının nedeninin bir hastalık olduğunu düşünüyorsanız, doktora gidin.
Alışkanlık: Mesela emerek uyumaya alışkın bebekler için geceleri uyandıklarında tek başlarına uykuya dalmak çok zor olabilir.
Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin