Basında Central
Hamileliği kış ayına rastlayan anne adaylarının beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerekiyor.Soğuk havaya bağlı oluşabilecek her türlü riskten uzak durmak ve sağlıklı bir gebelik geçirebilmek için yeterli ve dengeli beslenmek, C vitamini yönünden zengin gıdaları tüketmek oldukça önem taşıyor.Özellikle yetersiz C vitamini alımı hem annede hem de bebekte ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Figen Temelli Akın , hamilelikte kış beslenmesi ve C vitamininin önemi hakkında anne adaylarına bilgiler veriyor.
Kışın hamile kadınların beslenmelerine daha özen göstermeleri gerekir.Çünkü kışın metabolizma daha fazla hızlanır ve enerjiye ihtiyaç duyar.Ayrıca hamilelik sürecinde vücuttaki hormonlar tamamen değişir.Bu nedenle her kadında farklı beslenme davranışları ortaya çıkabilir.Hamilelerin kış aylarında harcadığı enerji de kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir.Bu durum kadının yaşına, gebe kalınan kiloya ve yaptığı aktivitelere göre değişkenlik gösterir.Genellikle hamileliğin ilk 15 haftasında ek bir enerjiye ihtiyaç yoktur ancak soğuk hava gebenin enerji ihtiyacını arttırabilir.Bu sebeple anne adayı gereğinden fazla yemek isteyebilir.Böyle bir durumda ihtiyaçtan fazlası tüketilmemeli, yeterli ve dengeli beslenilmelidir.Metabolizmayı hastalıklara karşı dirençli hale getirebilmenin en doğru yolu sağlıklı ve düzenli beslenmektir.
Hangi besinler tüketilmeli?
Gün içinde her besin grubundan yeterli miktarlarda alınmalıdır.Gebelikte vücudun ihtiyacı olan tüm karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller besinlerden karşılanmalıdır.Bebeğin kas, beyin, kan ve diş yapımı için mutlaka süt ve süt ürünleri, yumurta gibi gıdaların tüketilmesi gerekir.Kuru fasulye, nohut, mercimek ve barbunya gibi baklagiller de sofradan eksik edilmemelidir.Özellikle katkı maddeli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı, kızartılmış besinler tüketilmemelidir.Çünkü kızartılmış ürünler bebekler için zehirli maddeler içerir.Hamilelikte balık tüketimi de oldukça önemlidir.Kış ayı balık tüketimi için en uygun mevsimdir.Anne adayları 8.haftadan sonra kemik ve diş sağlıkları için balık tüketmeye başlamalıdır.Bu nedenle haftada 2 kez balık mutlaka tüketilmelidir.
Kış aylarında anne adayları üst solunum yolu hastalıkları olarak adlandırılan grip ve nezle gibi rahatsızlıklara yakalanabilirler.Bu sebeple, kışın soğuk hava nedeniyle su tüketiminde azalmalar olabilir .Vücudun su dengesini sağlayabilmek için günde ortalama 2 litre su içilmesi gerekir.Suyun haricinde süt, az şekerli komposto ya da limonata, taze sıkılmış meyve suları ve ayran da tüketilebilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için C vitamini şart
Kış aylarında özellikle bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini içeren besinler unutulmamalıdır.C vitamini özellikle hamilelik döneminde oldukça ihtiyaç duyulan bir vitamindir.Organların onarımı, kemik-kıkırdak gelişimi, yaraların çabuk iyileşmesi, enfeksiyonlara karşı korunma ve sağlıklı bir cilde sahip olmak C vitamini alımıyla gerçekleşir.Ayrıca bebeklerin doku gelişimi açısından da gereklidir.
Kaynak: Annelik Sanatı Dergisi
Misafir Yorumları
Bulunduğumuz katta Dr. Yusuf Temiz Bey'e ve hemşireler Hatice, Rabia, hasta bakıcılar Latife, Asiye, Bahar, Erol hepsine sonsuz teşekkürler. Hepsi çok ilgili ve güleryüzlü.
Mustafa Erdoğan GÜRDALDoktor olmanın tüm inceliklerini hakkıyla ve fazlasıyla yerine getiren Mehmet Ulucan'ı çok seviyoruz. Pozitif olması , samimiyeti ve her daim gülüyor olması mükemmel bir şey.
Ece Su ÇAĞLAR