Tırnak kırılmasına ne iyi gelir?

Tırnak kırılmasına ne iyi gelir?

Central Hospital’dan Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Uzm. Dr. Dilek Koç, sağlıklı ve güzel tırnaklar için yapılması gerekenleri anlatıyor.

Baharın bitmesiyle birlikte birçok kadın da yaz ayları için hazırlık yapmaya başlıyor. Bu yenilenme sürecinde özellikle ayak tırnak bakımına daha çok özen gösteriliyor. Çünkü kış boyunca giyilen bot ve çizme gibi kapalı ayakkabılar yerini rengarenk açık ayakkabılara ve sandaletlere bırakmaya başlıyor.

Ancak sezonun ilk ayakkabısını giymeden önce birçok kadının aklına aynı düşünce geliyor. “Tırnaklarım ne durumda?” Peki, bütün kış ihmal edilen ayak ve el tırnaklarının daha sağlıklı ve güzel görünmesi için neler yapılabilir? Beslenme düzeninden kozmetik yöntemlere kadar uygulanabilecek bakım önerileri nelerdir? Central Hospital’dan Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Uzm. Dr. Dilek Koç, sağlıklı ve güzel tırnaklar için yapılması gerekenleri anlatıyor.

Düzenli beslenin sağlıklı tırnaklara kavuşun

 Bakımlı ve güzel tırnaklara sahip olabilmek ve tırnak formunu sağlıklı tutabilmek için uyulması gereken bazı kurallar vardır. Her bireyin öncelikle düzenli bir beslenme alışkanlığı oluşturması ve sonrasında da el ve ayak tırnaklarının bakımını düzenli olarak yapması gerekir. Tırnağın ana yapı taşı keratin adı verilen sertleşmiş bir tür proteinden oluşur.

Eğer beslenme düzeninde yeterli derecede protein alınmazsa, tırnaklardaki keratin sentezi azalır. Bu durum da tırnakların yumuşamasına ve hemen kırılmasına sebep olabilir. B grubu vitaminler de keratin yapımında önemli rol oynar. Ancak B grubu vitaminler vücutta depolanmadığından düzenli olarak gıda yoluyla bu ihtiyaç giderilmelidir. Özellikle biotin, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine toplumda sıkça rastlanır. Bu gruptaki vitaminlerin yeterli seviyede alınmaması halinde tırnak problemleri yaşanabilir. Et, balık, yumurta, tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller ve kuruyemişler iyi birer B vitamini kaynağıdır.

Kalsiyum, çinko ve demir desteği şart

 Kalsiyum eksikliği de tırnakları güçsüzleştirebilir. Süt ürünleri bol miktarda kalsiyum içerdiğinden beslenme düzeninde mutlaka yer almalıdır. Bunun dışında dereotu, kereviz, susam, badem ve yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyum açısından oldukça zengindir. Çinko ve demir eksikliğinde de tırnaklarda lekelenmeler ve kırılmalar görülebilir.

Et, deniz ürünleri, süt ürünleri, fındık, baklagiller ve tam tahıllı besinler çok iyi birer çinko kaynağıdır. Demir ise özellikle dalak ve ciğer başta olmak üzere tüm et ürünlerinde, yeşil sebzelerde, tam tahıllılarda, çekirdekli kuru üzüm ve kuru erik gibi meyvelerde bulunur. Et ürünlerindeki demir bitkisel kaynaklardaki demire göre vücut tarafından daha fazla emilir. Bunların dışında A, C, E vitaminleri ve selenyum da sağlıklı tırnak yapımında rol oynayan diğer maddelerdir.

İlaç takviyesi almayın, bilinçsizce diyet yapmayın

Birçok kişi vücudunda vitamin eksikliği olmadığı halde sağlıklı el ve ayak tırnaklarına kavuşabilmek için fazladan ilaç takviyesi alabiliyorlar. Oysaki düşünülenin aksine kuvvetli tırnak yapımı bu şekilde sağlanamaz.

Tırnak güçlendirme amacıyla ek bir vitamin ya da mineral desteğine başvurmadan önce uzman bir dermatoloji hekimine başvurularak, vücutta böyle bir eksikliğin olup olmadığı kesinleştirilmelidir.

Tırnaklar için en büyük tehlikelerden biri de, bilinçsizce yapılan diyetlerdir. Haftada 1 kilodan fazla verdiren ve yeterli seviyede vitamin, mineral ve enerji sağlayan besinlerle takviye edilmeyen diyetlerde, tırnaklar hasar görebilir.

 

Kaynak: milliyet.com.tr

Misafir Yorumları

Sayın Central Hospital Yöneticileri 22.12.2015 tarihinde acil sectio ile bir kız çocuğu dünyaya getirdim. Hastanede kaldığım 2 günlük süre içerisinde desteğini, ilgisini ,yardımını esirgemeyen bebek odası sorumlu hemşiresi Sevil Hanım başta olmak üzere Fatma hemşire ve diğer hemşire arkadaşlara en içten teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim. Yrd. Doç. Dr. Işıl IŞIK ANDSOY

Işıl IŞIK ANDSOY

Merhabalar. İnsanlar genelde şikayet ve isteklerini yazarlar. Ben burada ve diğer sosyal platformlarda hastaneniz ile ilgili memnuniyetimi belirtmek isterim. Üroloji doktorunuz Yusuf Temiz Bey'in hastasıyım. Böbrek taşı şikayeti ile hastanenize yaklaşık 2 ay önce başvurdum. Yusuf Hoca'nın ilk görüşmemizde konuşması biraz sert gelse de sonradan yanlış tanıdığımı anladım. Kendisiyle konuştukça aslında sert olmayan ve işini son derece ciddiyetle yapan, hastasının her şikayetini sabırla dinleyen ve önemseyen bir doktor olduğu kanısına vardım.  Her doktorun tavrı, konuşma şekli farklıdır. Önemli olan bilgisi, tedavisi ve hastası ile ilgilenmesidir. Yusuf Hoca, gerçekten profesyonel, ilgili bir doktor. Beni bu sıkıntıdan kurtardığı için ne kadar teşekkür etsem az. Bunun yanında kendisine direkt ulaşamayıp asistanı aracılığı ile soru sormak uygulama açısından biraz olumsuz ama çok ciddi bir problem değil. Çok fazla ve zamansız aramalar olduğunu tahmin ediyorum. Bu yüzden de bu sürecin işlediğini anlayışla karşılamak gerektiğini düşünüyorum.

Hastanenizde gerek muayene gerekse tedavi süreçlerinde sağlık çalışanlarınız  ve diğer görevliler bana çok iyi davrandı. Çok ilgililerdi ve sabırlılardı. Bunlar için her birine teşekkür ederim. Ama bir kişi vardı ki ona da ne kadar teşekkür etsem az. Güler yüzü ile esprileri ile hastaların motivasyonunu yükseltiyordu. 

Bazı kişiler görevleri icabı ve/veya çalıştığı sektörün, firmanın disiplini gereği insanlara zoraki güler yüzlü olmak durumundalar ancak bu bahsettiğim hanımefendi içten ve samimi davranışları, yardımseverliği ile sıkıntılı durumlarda dahi hastaları gerçekten çok iyi motive ediyor. Hanımefendinin ismi Meltem.  Hastanenizde  06.08.2021 tarihinde böbrekten stant çıkarma işleminden öncesinde ve sonrasında Meltem Hanım, çok ilgiliydi ve güler yüzlüydü. Kendisine çok ama çok teşekkür ediyorum. Umarım bu pozitiflik yardımseverlik, insana değer ve önem vermesi, görev aşkı kendisini kariyer açısından en iyi yerlere getirecektir.

Tekrar tedavi sürecimde destek veren, yardım eden tüm çalışanlarınıza, görevlilere teşekkür ediyorum. Saygılarımla

MEHMET İBRAHİM ÇEVİK

YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.