Grip Aşısı Zamanı Geldi

02 Ekim 2014, Perşembe | İç Hastalıkları (Dahiliye)
Sonbaharla birlikte grip virüsü de kol gezmeye başladı. Grip, influenza dediğimiz virüsün, solunum yoluyla insan vücuduna girerek özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında salgınlar yapan bir enfeksiyon hastalığıdır.
GRİBİN NEZLEDEN FARKI NEDİR?
Nezle, diğer ismiyle soğuk algınlığı, sürekli burun akıntısı, hapşırma, öksürme, gözlerde, boğazda yanma hissiyle seyreden, genellikle ateşsiz bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Hastalık 3-7 günde kendiliğinden düzelmekte ve genellikle hastalık ayakta geçirilmektedir. Aslında grip, hastayı yatağa düşürecek şiddette şikayetlerle seyreder. Bu şikayetler; 40C' ye varan yüksek ateş, genel vücut kırgınlığı, şiddetli bel, eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı ve aşırı halsizliktir.
GRİBAL ENFEKSİYONDA ANTİBİYOTİKLER KULLANILMALI MIDIR?
Grip de nezle gibi, hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme yoluyla ve virüs bulaşmış ellerle temas (örneğin: tokalaşma) sonrasında kolaylıkla bulaşır. Hastalığa yakalandıktan sonra antibiyotik kullanımına dikkat edilmesi gerekli, çok ciddi sakıncaları olabilir. Hiç bir antibiyotik doktora danışmadan alınmamalıdır. Gribal enfeksiyonu fırsat bilen bakteriler ikincil enfeksiyona yol açabilirler. Hekimin uygun gördüğü durumlarda antibiyotik kullanılabilir.
Sağlıklı insanlarda iyileşme süreci bir haftadır. Dikkat edilmediği taktirde özellikle vücut direnci zayıf olan ve kronik hastalığı olanlar, kalp-akciğer hastalığı olanlar, yaşlılar, şeker hastaları, pnömoni (zatürre), menengoensefalit (beyin iltihabı), miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi hastalarda grip, ciddi ve ağır seyredip ölümle sonuçlanabilir.
GRİP AŞISI OLACAKLAR DİKKAT!
Grip ve sonrasında oluşabilecek hastalıklardan korunmak için geliştirilen ve kullanılan grip aşıları özellikle yüksek risk grubundaki kişilere faydalıdır. Gripten korunmanın tek yolu aşıdır. Aşının yararlı olması için salgın başlamadan önce yapılması gerekir. Salgından en az üç ay öncesi bağışık olmak gerekir ki bu da eylül ya da ekim aylarında uygulanacak olan aşıyla sağlanır. 65 yaş üstündekilere, ilk 3 ayından sonra hamilelere ve çocuklara grip aşısı öneriliyor. Birbirine yakın çalışan iş arkadaşları, yaşlılar, astım, şeker ve kronik solunum hastaları, öğretmenler, öğrenciler, askerler, hac ve umreye gidenler grip için yüksek risk grubunda bulunuyor.
Grip aşısı embriyonlu yumurta kesesinden elde edilmekte olduğu için yumurta alerjisi olanlar kullanmamalıdır. Aşı sonrası nadiren, hafif geçen, nezle benzeri bir tablo oluşabilir. Aşı yerinde kızarıklık, ısı artışı, hafif ateş kas ağrıları, kırıklık hissi olabilir, 1-2 günde düzelir. Ateşli hastalığı olanlara, iyileştikten sonra aşı önerilir. Aşı uygulaması, erişkinlerde omuz kası içine veya cilt altına, 2 yaşın altındaki çocuklarda uyluğun ön-yan kısmına bir sağlık personeli tarafından yapılmalıdır. Her sene aşı içeriği değiştiğinden, kişi o sene üretilen aşı ile aşılanmalıdır. Bu şekilde yapılan aşı, kişiyi 1 yıl kadar gripten korur.
İç Hastalıkları (Dahiliye) Bilgi & Randevu 444 77 99 veya e-randevu hizmetinden yararlanarak iletişime geçebilirsiniz.