Güneş Gözlüğü Kullanırken Dikkat!

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri de görülmeye başlandı. Özellikle hayati değer taşıyan organlarımızdan olan gözler için daha dikkatli olunması şart. Çünkü ultraviyole ışınlarına aşırı derecede maruz kalmak, gözün zarar görmesine neden olabiliyor. Kalitesiz güneş gözlüğü kullanımı ise riskleri daha da arttırıyor.
Güneş Gözlüğü Kullanırken Dikkat!

06 Temmuz 2020, Pazartesi | Göz Hastalıkları

Güneş gözlüğü bilimsel anlamıyla, ultraviyole yani mor ötesi ışınlarını engelleme özelliğine sahip gözlüklere verilen addır. Gözler sadece 400 ile 700 nm dalga boyları arasındaki mor ötesi ışınlara duyarlıdır ve bunun dışındaki ışınımı algılayamaz. Ultraviyole ışınları gözle görülemeyen dalga boyunda yer alırlar ve UV-A, UV-B ve UV-C olmak üzere 3 kategoriye ayrılırlar. Göze zarar verebilme açısından UV-A ışınları bu kategori içinde en önemli ve riskli olanıdır. Son yıllarda ozon tabakasında oluşan incelmeler sebebiyle, UV-A ışınlarının gözler üzerindeki olumsuz etkileri ciddi oranda artış gösteriyor.

 

Güneş gözlüğü aksesuar amaçlı kullanılmamalı

Gözleri, bu tehlikeli güneş ışınlarından koruyabilmek için doğru ve etkili bir güneş gözlüğünün seçilip kullanılması gerekir. Güneş gözlüğü her ne kadar aksesuar olarak tercih edilse de, asıl görevi ultraviyole ışınlarının gözde yaratacağı hasarlara ve neden olabileceği göz hastalıklarına karşı korumaktır. Özellikle katarak ve sarı nokta hastalığı olan kişilerin güneş ışınlarına karşı daha özenli olmaları gerekir.

 

Mor ötesi ışınlara dikkat!

Güneş gözlükleri sanıldığının aksine güneşin görünebilen ışığından değil, görünemeyen ve zararlı olan mor ötesi ışınlarından koruma özelliğine sahiptir. Bu sebeple yaz aylarında mutlaka kaliteli bir güneş gözlüğü kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

Güneş ışınları dünyayı çevreleyen atmosferden, özellikle de ozon tabakasından süzülerek insanlara ulaşır. Yaz mevsiminde, diğer mevsimlerden biraz farklı olarak, daha fazla mor ötesi ışınlara maruz kalınır. Zamanın büyük bir kısmının dışarıda geçirilmesi, bulutlanmanın az olması, ışınların daha dik gelmesi ve deniz kenarlarında yansımanın daha fazla olması bu durumun başlıca sebepleridir.  Bu yüzden göz sağlığı açısından güneş gözlüğüne en çok ihtiyaç duyulan mevsim yazdır.

 

Gözbebeği ışıklı ortamda küçülür

Normal sağlıklı bir gözde, göz bebeği ışıklı ortamda küçülür. Gözler, güneşli açık bir havadayken ışığa fazla maruz kaldıysa, göz bebeğini daraltarak güneş ışığının aşırı derecede girmesini engellemeye çalışır. Göz böylelikle dolaylı olarak mor ötesi ışınlarının zararlarından da kendini korumaya çalışır.

 

Kalitesiz güneş gözlüğü kullanmayın!

Kalitesiz güneş gözlüğü kullanımı; gözlerde karanlık etkisi yaratarak, göz bebeğinin daralmasını engeller. Bu durumda daha fazla zararlı ışığın göz içine girmesine yol açar. Kişi, ışıktan korunduğunu düşünürken, aksine gözü daha fazla zarar görür.

Güneş ışınlarının gözler üzerindeki zararlı etkileri sebebiyle, küçük yaşlardan itibaren her kişinin güneş gözlüğü kullanması tavsiye edilir.

 

Güneş Gözlüğü Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

  • Güneş gözlüğünün mor ötesi ışınları emici özellikte olması gerekir. Bu özellik ancak sertifikalı, kaliteli güneş gözlüklerinde bulunur.   
  • Güneş gözlüğü camlarının renkleri de oldukça önemlidir.  Yapılan araştırmalar, mor ötesi ışınlarından sonra göze zarar verebilecek görünen ışınların mor ve maviye yakın olan ışınlar olduğunu belirtiyor. Bu sebeple gözlük camı rengi seçilirken kahverengi, sarı veya yeşil renkli olanlarından kullanılmalıdır. Bu renklerin mavi ve mor ışığı filtre edici özelliği olduğundan göz sağlığı için daha doğru bir tercihtir.
  • Gözlük camının koyuluğuna da dikkat edilmelidir. Gözlük camı renginin çok koyu olması, göz bebeğinin doğal daralmasını engelleyebilir ve göz fizyolojisini bozabilir. Çok koyu cam, özellikle kırma kusuru olan kişilerde bulanıklığa ve baş ağrısına yol açabilir. Bu yüzden çok koyu camlar kullanılmamalıdır.
  • Gözlük camlarının polarize olması gerekir. Polarize güneş gözlüğü camları, parlak ve yansıtıcı yüzeylerden gelen ışığı filtre edici özellik taşırlar. Böylece ışınların daha doğrusal olarak göze girmesini sağlayarak gözdeki konforu arttırır.
  • Gözlük camının renginin homojen olmasına da dikkat edilmesi gerekir.
  • Güneş gözlüğü seçerken cam kadar çerçevenin de doğru seçimi önemlidir. Yüz şekline uygun ve yüze oturan modeller tercih edilmelidir. Aşırı büyük ya da küçük çerçeveler kullanılmamalıdır.
  • Numaralı gözlük veya lens kullanılıyorsa, güneş gözlüklerinin de numaralı olması gerekir.
  • Çocuklarda güneş gözlüğü kullanımına başlanması için 2-6 yaş arası uygun dönemdir. Çocuğa gözlük kullanımını sevdirmek ve güneşin zararlı etkilerinden korumak için renkli çerçevelerden tercihler sunulabilir. Çocukların gözlük numaraları daha hızlı değiştiğinden, her 6 ayda bir uzman bir hekim tarafından kontrol ettirilmesi gerekir.

Göz Hastalıkları Bilgi & Randevu 444 77 99 veya e-randevu hizmetinden yararlanarak iletişime geçebilirsiniz.

YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.