Hamilelikte Vitamin Kullanımı

Hamilelikte Vitamin Kullanımı

17 Ağustos 2021, Salı | Kadın Doğum (Obstetri)

Gebelik sürecinde, öncesi ve sonrasında anne adaylarının en çok merak ettikleri konulardan biri de vitamin kullanımı oluyor.  Anne ve bebek gelişimi için önemli olan vitamin ve minarel takviyeleri artık hayatımızın bir parçası oldular.

 

Anne ve bebek sağlığında vitaminler önemli

Bağışıklığınızı korumak için doğal beslenerek, bebek gelişimi ve anne sağlığı için vitaminlerle destekleyebilir, lohusalık süreci ve lohusalık depresyonunu vitaminlerle korkusuz hale getirebilirsiniz. Vitamin desteği, nöral tüp defektinden ve anne adayını farklı rahatsızlıkların korumak için önemlidir. Sağlıklı bir gebelik, bebek gelişimi, emzirme dönemi, lohusalık dönemi ve lohusalık depresyonu gibi sorunların önlenmesi için de vitamin destekleri hem anne hem de bebek açısından oldukça önem taşımaktadır.

 

Hangi vitamin ve mineraller alınmalı

Anne adayları hamilelik planlaması yapmaya başladıkları zamandan yaklaşık iki ay öncesinden itibaren düzenli olarak günlük 400 mcg folik asit kullanmaya başlamalıdır. İkinci 3 aylık dönemde multivitamin, omega–3, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi çeşitli mineral takviyeleri önem kazanmaktadır. Demir takviyesi hem bebek hem anne için ikinci 3 aylık dönem itibariyle tüm gebelik döneminde kullanılmalıdır. Vejetaryen ya da fazla et tüketmeyen gebeler için B12 vitamini gebelik döneminde önerilmektedir. Oral yolla alınan B12 takviyesinin yeterli faydası olmadığı için kalça ya da damar yoluyla kullanılmasını önermekteyiz.

 

Vitamin kullanımında doktor kontrolü şart

Gebelerde ilk 3 ay multivitamin desteği alınması A vitamini düzeyini arttıracağı için bebek üzerinde olumsuz konjenital anomali riskini artırabilir. Bu nedenle gerekli görülmedikçe kullanılmaması gerekir. Hekim uygun görür ise bu konuya dikkat edilerek A vitamini 5000 ünitenin altındaki multivitaminlerden destek alınabilir. Hamilelik döneminde Nöral Tüp Defekti olan gebelerde daha yüksek dozda folik asit alınımı gerekebilir. Herhangi bir rahatsızlığı olmayan gebeler ise Nöral Tüp Defektinden korunmak için hamilelik planından önce folik asit takviyesine başlamaları çok önemlidir. 

 

Gebelik ve emzirme döneminde demir eksikliği %50 oranında artıyor

Demir; hem bebek hem anne için günlük 80 mg elemental demir takviyesi ikinci üç aydan sonra tüm gebelik döneminde kullanılmalıdır. D vitamini takviyesi günlük 400 mcg yeterlidir. Demir takviyesini asidik ortamda (meyve suyu) kullanmak emilimini arttıracaktır. Doğum sonrasında olası bir kan kaybı oluşmuş ise doğum sonrası da demir takviyesine devam edilmesi gerekilebilir.

 

Bağışıklığınızı doğal beslenmeyle güçlendirin

Gebeliğin ilk 3 ayında doğal beslenmenin olduğu bir hayata geçiş yapmaları ve folik asit takviyesine devam etmeleri yeterli olacaktır. Kalsiyum, magnezyum, çinko içeren preparatlar önemlidir. Bağışıklık için Çinko ve C vitamini kullanımı sağlanmalıdır. Günlük C vitamini 500 mg desteğini 1000 mg’a çıkarılması önerilir. B gurubu vitaminlerin de bağışıklık için olumlu katkıları vardır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, vitamin desteğine başlanmadan önce mutlaka takipli olunan kadın doğum hekimi ile görüşülerek onayı alındıktan sonra desteğe başlanılmasıdır.

 

Omega–3 takviyesi lohusa depresyonunun kurtarıcısı

Omega 3 takviyesinde EPA ve DHA oranlarının toplamının yaklaşık 1000–1200 mg günlük alınmasını gebeliğin sonuna kadar öneriyoruz. Bazen gebelik sonrasında da lohusalık dönemi oluşan lohusalık depresyonunda omega 3 kullanımına devam edilmesini istiyoruz. Kalsiyum ihtiyacı gebelik döneminde toplam yaklaşık 30 gr kadardır. İlk altı aylık dönemde 10 gr ihtiyaç bulunurken gebeliğin son üç ayında bu oran 20 gr kadar olmaktadır. Gebeliğin son üç ayında 1000–1200 mg kalsiyum desteğine ihtiyaç vardır. Bu süreç lohusalık ve emzirme döneminde de devam etmelidir.


Kadın Doğum (Obstetri) Bilgi & Randevu 444 77 99 veya e-randevu hizmetinden yararlanarak iletişime geçebilirsiniz.

YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.