Soğuyan ve Kirlenen Hava Astımı Tetikliyor

20 Kasım 2015, Cuma | Göğüs Hastalıkları ve Alerji
KIŞ AYLARINDA OLUŞAN ALERJİK HASTALIKLARA DİKKAT!
Kış aylarında egzoz gazı, araba ve fabrika dumanları, ısınmak için kullanılan odun, kömür ve benzeri yanıcı maddeler hava kirliliğine neden oluyor. Soğuk hava ve hava kirliliği alerjik hastalar için olumsuz bir faktör oluşturuyor. Bu mevsimde nezle, grip, farenjit gibi viral enfeksiyonlar, sigara dumanı, soğuk hava, kirli hava, alerjenler, çeşitli gıda maddeleri, parfüm, boya, stres gibi pek çok faktör astım hastalarını olumsuz etkiliyor.
ALERJİK BÜNYEYE SAHİP KİŞİLER DİKKAT!
Alerjik bünyeye sahip kişiler bu faktörlerden çok etkileniyor, kirli havaya maruz kalmaları sonucunda astım atakları geçirebiliyor. Özellikle mikroplar böyle havalarda solunum yollarına yerleşerek zatürre, sinüzit, bronşit gibi hastalıkların artmasına sebep oluyor. Soğuk havalarda, solunum yollarının kurumasına ve daralmasına bağlı olarak hastaların burundan nefes almaları zorlaşıyor ve ağız yoluyla nefes almaları ile soğuk hava solunum yollarını olumsuz etkiliyor.
KİRLİ HAVA ASTIMDA ARTIŞA SEBEP OLUYOR
Kirli havanın fazla olduğu yerlerde alerjik göz hastalıkları, alerjik rinit (saman nezlesi) ve astım hastalığında büyük artış görülüyor. Hava kirliliğine sebep olan kimyasallar göz, burun ve akciğerlerdeki hücreleri uyararak alerjik tepki oluşmasını tetikliyor. Böylelikle hastalarda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma, öksürük, kızarıklık ve kaşıntı belirtileri görülüyor. Alerjik astımı olan hastalar soğuk ve kirli havaya maruz kaldıklarında astım atağı geçirebilirler.
KIŞ AYLARINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Hava kirliliği olan ortamlardan uzak durulmalı, kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre bulunulmamalıdır. Sigara dumanından korunarak, soğuk hava yüzünden solunum yollarının etkilenmemesi için dışarı çıkarken ağız, burun ve göz gibi organlar iyi korunmalı, yünlü atkı, bere ve kazak giyilmemelidir.
Etiket:

Göğüs Hastalıkları
Uzm. Dr. Mübeccel AKMAN
Göğüs Hastalıkları ve Alerji Bilgi & Randevu 444 77 99 veya e-randevu hizmetinden yararlanarak iletişime geçebilirsiniz.