Buradasınız:

Karda ve Buzda Kaymaların Sebep Olduğu Travma ve Kırıklar

Karda ve Buzda Kaymaların Sebep Olduğu Travma ve Kırıklar

Bu konuyu gençlerde ve yaşlılarda (50-60 yaş üzeri) olan travmalar şeklinde ayırmak daha doğru olur...

* Adınız Soyadınız : * Arkadaşınızın Adı Soyadı :
* Mail Adresiniz : * Arkadaşınızın Mail Adresi :
Mesajınız
loading

Bu konuyu gençlerde ve yaşlılarda (50-60 yaş üzeri) olan travmalar şeklinde ayırmak daha doğru olur. Gençlerde burkulma veya yumuşak doku travması şeklinde olan bir durum yaşlılarda kırığa sebep olur.Bunda da en büyük etken osteoporozdur. Düşmenin şiddetinin de rolü fazladır. Düşüş şekillerine göre, kısa olarak meydena gelecek travma ve kırıkları incelersek :

En çok görülen düşme şekli el üzerine, kol açıkken olan düşme şeklidir: Burada parmak eklemlerinde, el bileği,dirsek ve omuzda yumuşak doku ezilmeleri sıkça görülür. Gençlerde parmak eklemlerinde, dirsekte ve omuzda çıkıklar olur. Hareketler eklemde yapılamaz ve şiddetli ağrılıdır.Bu tarzda düşme, yaşlılarda parmak, el tarak kemiklerinde, el bileğinde (en sık görülen kırık) dirsek ve omuz çevresi kemiklerinde kırıklara sebep olur.Bu düşme şeklinde boyun da da travma oluşabilir.

Arkaya doğru olan düşmeler:Bu düşme şeklini ikiye ayırırız

A) Direk kalçalar üzerine oturarak düşme; gençlerde kalça çevresi adaleler de ezilmelere sebep olurken sıklıkla kuyruk sokumu kemiğinde kırıklar görülür. Yaşlılarda leğen kemiklerinde ayrılmamış kırıklara, sırtta ve belde, (omurgalarda) çökme kırıklarına, göğüste kaburga kırıklarına ve boyun kemiklerinde çökme kırıklarına sebep olur.

B) Sırt üstü boyunca düşmelerde; bel ve boyun omurlarında kırıkla beraber kafanın çarpmasına bağlı kafa travmaları ve kafa kırıkları oluşa bilir. Yana doğru olan düşmelerde dönme olursa,gençlerde ayak bileği,diz, kalça belde yumuşak doku travması ve çıkık olurken yaşlılarda, ayak bileği , diz çevresi kemiklerinde, kalçada kırıklar meydana gelebilir. Öne doğru olan sert düşmelerde: yukarda anlattığım kırıkların yanında her iki el bileği ve diz kapağı kemiği sık da olmasa görülebilir.

Düşme riskini önleyici öneriler :
1. kaymayacak ayakkabılar ve yumuşak giysilerin giyilmeli.
2. Buzlanma olan sahalardan uzak durmalı.
3. Elimize destek olacak baston şemsiye veya baston almmalı.
4. Havanın yumuşamasını beklemeli. (saat 10 dan sonra sokağa çıkma gibi)
5. Yumuşayan karın altında buz tabakalarının olabileceğini hatırımızdan çıkartmamalı.
6. Leğen kemiği sırt ve bel,boyun travmalarında travmaya uğrayan kırk oynamadan hastaneye götürülmeli.
7. Travmalarda hastanede radyolojik kontrolü yapılmadan bir uzman hekimin kontrolünden sonra grafilerin çekimi yapılarak tedavi edilmeleri gerekmektedir çünkü aşikar olan bir patolojinin yanında ikinci bir patoloji gözden kaçabilir.

YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.