Buradasınız:

Radyoloji

Radyoloji

Kozyatağı Central Hospital Radyoloji Ünitesi olarak , günümüz teknolojisini takip ederek oluşturduğumuz cihaz parkurumuz ve tecrübeli kadromuz ile hastalarımıza hizmet vermekteyiz.

Radyoloji Ünitemizde; MR ( Manyetik Rezonans Görüntüleme ), Multislice BT, Floroskopi, Kemik Dansitometri cihazı, Portable Röntgen, Doppler Ultrasonografiler, Dijital Röntgen, Dijital Mamografi cihazı ( Cr ), 4-D Ultrasonlar ile üstün teknolojik donanımlı cihazlar bulunmaktadır

  • MR ( Manyetik Rezonans Görüntüleme)
  • Multislice BT,
  • Floroskopi
  • Dijital Röntgen,
  • Ultrasonografi (Doppler + 3D + 4D),
  • Dijital Mamografi,
  • Portable Röntgen,
  • Kemik Dansitometresi
  • Panoromik Röntgen

 

Magnetik Rezonans Görüntüleme (MRG)

Sık Sorulan Sorular

Alternate Text

Bebek emziriyorum Gadolinium sonrası bebeğimi emzirebilir miyim?

Gadolinium injeksiyonu sonrası tedbir olarak 24 saat bebek emzirilmemelidir. Bu nedenle emziren anneler önceden pompayla toplayarak depolayabilirler. Bu konuda doktorunuzla her zaman konuşabilirsiniz.

Alternate Text

Cep telefonuyla çekim odasına girebilir miyim?

Cep telefonu, gözlük, saç tokası, piercing dahil takı eşyaları, saat, kredi kartı, banka kartı, manyetik band içeren kardlar, madeni para, kalem, çakı, silah, metal tokalı ayakkabı dahil tüm metalik eşyaları size gösterilen soyunma odasına veya dolaba bırakmalısınız.

Alternate Text

Dişlerimde tel varsa MR incelemesi yapılabilir mi?

Evet yapılabilir. Fakat beyin, yüz ve boyun bölgelerine yönelik incelemelerde görüntünün değişik derecelerde bozulmasına neden olabilir.  Bu görüntü bozulmasının ne kadar olacağı ve görüntü kalitesini ne kadar etkileyeceğini tahmin etmek mümkün değil.

Alternate Text

Dizimde protez var ancak tipini bilmiyorum. Şimdi beyin MR incelemesi yaptırmak istiyorum acaba sakıncası var mı?

Vücudunda inceleme bölgesinin dışında  kalan kısımlarında, 2 aydan veya daha uzun süredir metalik protezi olan hastalara bilgi verilerek MR incelemesi yapılabilir. Bazen ısınma yada yanma gibi yan etkiler olabilir. İnceleme sırasında  en ufak bir rahatsızlık  duyulduğunda hemen inceleme sonlandırılarak hasta MR odasından çıkarılır.

Ancak gözünde metalik yabancı cisim bulunan hastalar hiçbir şekilde MR incelemesine alınmaz.

Alternate Text

Hamileyken MR yaptırabilir miyim?

Basit bir evet yada hayır diyebilmek için zor bir soru. MR güvenilir bir inceleme yöntemi olarak kabul edilir. Fakat hamile ve fetus için ne kadar güvenilir olduğu hakkında kesin bir bilgi henüz yoktur. Hamileliklerin ilk üç ayı genellikle uygulanmıyor.  Çok güçlü medikal endikasyon yok ise hamilerde genelde yapılmıyor(Öncelikle başka inceleme yöntemleri deneniyor).  Çok güçlü medikal endikasyon var ise ilgili doktorunuz ve radyolog en iyi ve tek incele yönteminin MR olup olmadığına beraber karar vermelidirler.  Eğer hastalığınızın teşhisi için en iyi ve tek inceleme yöntemi olduğuna karar verilirse MR  incelemesi yapılacaktır(En kısa süreler kullanılarak).

Sonuçta genel kural olarak gebe veya gebe olma ihtimali bulunanlara ancak annede önemli veya hayatı tehdit eden bir hastalık şüphesinde ve bebekte bir kongenital anomali düşünüldüğünde, anomaliyi teyid etmek amacıyla MR incelemesi yapılır.

Alternate Text

İnceleme bittikten sonra ne yapmam gerekir?

Görüntülerin gözden geçirilmesi için bir süre beklemeniz istenebilir. İnceleme bittikten sonra kısıtlama yoktur ve normal hayatınıza dönebilirsiniz. Tetkik rapor ve filmlerinizi ne zaman alacağınız size doktor, teknisyen ve sekreter tarafından söylenecektir.

Alternate Text

Kapalı yerde kalmaktan korkuyorum. Ne yapabilirim?

Doktor gözetiminde sedasyon yapılarak veya yanınıza bir yakınınızı alarak çekim yaptırabilirsiniz

Alternate Text

MR görüntüleme odasına bir arkadaşım veya yakınım benimle beraber girebilir mi?

Evet girebilir. Ancak çok tercih edilmemelidir. Sizde olduğu gibi yakınızda da MR odasına girmesine engel olabilecek protez ve materyal bulunmamalıdır. Hasta yakını odaya alınmadan önce olası metal cisimler açısından kontrol edilir. Hasta yakını MR odasında hastanın yanında yakta veya yanına konulan bir sandalyede oturarak bekleyebilir.

Alternate Text

MR ile hangi bölgelerin incelemesi yapılabilir?

  • Beyin, göz, iç kulak ve kulak yapıları, hipofiz, çene eklemi, beyin atardamar ve toplardamar sistemleri gibi kafa bölgesine yönelik incelemeler,
  • Boyun yapısı, gırtlar, yutak, tükürük bezleri, dil ve çevre yapıları,
  • Akciğerler, kalp ve kalple ilişkili büyük damarlar,
  • Karın içi organlar, alt karın bölgesi,
  • Boyun, sırt ve bel bölgesi omurga patolojileri,
  • Omuz, kol, dirsek, el bileği, el, kalça, uyluk, diz, bacak, ayak bileği ve ayak gibi uzuvların ve eklemlerin incelemeleri
  • Tüm vücut anjiografi
  • Kranial ve abdominal diffüzyon görüntüleme,
  • Perfüzyon MRG,
  • MRCP, MR pyelografi ve MR myelografi.
  • Kinematik incelemeler,
  • Tüm vücut metastaz tarama
  • Dinamik doku ( karaciğer, meme, tümör ) MR
  • Bölgesel MR anjiografik incelemeleri

Alternate Text

MR incelemesi ağrılı mıdır ?

Hayır. MR incelemesinin kendisi ağrıya neden olmaz. Ancak MR incelemesi sırasında hastanın hareket etmemesi gerekir. Bazı hastalar için bir süre için hareketsiz durmak rahatsızlık verici olabilir. Bazen de hastalar inceleme yapılan bölgede bir sıcaklık artışı hissedebilirler. Bu normaldir. Buna rağmen bu sıcaklık artışı, rahatsız edici yada aşırı ise incelemeyi yapan teknisyene haber verilmelidir.

MR incelemelerinin bazılarında kontrast madde verilmesi gerekebilir. Bu durumda damar içerisinde iğnenin yerleştirilmesi sırasında geçici ve hafif ağrı olabilir.

MR biriminde hekimin-teknisyenin sizinle konulabileceği bir iç iletişim sistemi vardır.Sorun çıktığında personele haber vereceğiniz bir zil de olacaktır. Küçük bir alanda olsanız bile, yalnız değilsiniz. Birkaç personel yakınınızda olacak ve iç iletişim sistemi ve zil ile onlara kolayca ulaşabileceksiniz.

Alternate Text

MR incelemesi için bir istek belgesi gerekli mi?

Evet. Doktorunuz size hangi bölgenin nasıl inceleneceğine yönelik bir istek belgesi düzenlemelidir.

Alternate Text

MR incelemesi için kontrast madde injeksiyonuna ihtiyaç var mıdır?

Her hastanın ihtiyacı yoktur. Eğer ihtiyaç varsa kontrast madde olarak Gadolinium toplar damar içerisine iğne ile verilir. Bu sadece ilgili doktorunuz yada incelemeyi yapan doktorunuz çekim öncesi, çekim sırasında veya çekim sonrasında gerek duyarsa yapılan bir uygulamadır. Gadolinium belli organların, kan damarlarının ve doku tiplerinin daha belirginleşmesini neden olur. Buda hastalığın yada hasarın daha iyi gözükmesini sağlıyor.

Alternate Text

MR incelemesi için kontrast madde nasıl verilir?

Küçük bir iğne ile toplar damar içerisine  kol veya elden verilir. İnjeksiyon sırasında hafif bir serinlik hissi olabilir. Vücuda verilen her şey gibi Gadolinium’unda hafif bir alerji riski vardır.

Alternate Text

MR İncelemesi ne kadar sürer?

Bu süre yapılacak inceleme tipine bağlı olarak değişmekle birlikte yaklaşık 15-45 dakika arasında değişmektedir. Bazıları da 45 dakikadan fazla sürebilir. Ayrıca bazı incelemelerde(Akciğer, karın, vb) hastanın nefesini birkaç kez tutması gerekebilir(Bu olay nefes almaya bağlı olarak oluşan görüntü bozulmasını engellemek amacıyla yapılır). Lütfen inceleme öncesi MR incelemenizin süresini teknisyenle görüşünüz.

Alternate Text

MR incelemesi öncesi her hangi bir hazırlık yapmama gerek var mı?

MR için ekstra bir hazırlığa gerek yoktur. Aksine bir uyarı yapılmadıkça hasta yemeklerini yiyip ilaçlarını alarak gelebilir. Hastanın MR çekimi için tıbbi geçmişi ile ilgili bir form doldurması gerekmektedir. Ayrıca hasta üzerinde bulunan manyetik alandan etkilenecek, saat, kredi kartı, metal eşya vs. malzemeleri MR odasına girmeden önce çıkarmak zorundadır. Eğer idrar torması doluysa aksi söylenmedikçe çekim öncesi idrarını yapmasında bir sakınca yoktur. Bazı kozmetik ürünler küçük miktarlarda metal içerebileceği için makyaj yapmayınız. Makyaj yaptıysanız, lütfen temizleyiniz

Alternate Text

MR incelemesi sırasında konuşabilir miyim?

İnceleme aralıklarında(sesler kesildiğinde) teknisyen ile konuşabilirsiniz.

Alternate Text

MR incelemesi sırasında neden bir ses ve gürültüler duyulur?

Tarama işlemi başlayınca, gücü mıknatısın kuvvetine bağlı olan (çok kuvvetli mıknatıslar ile bu ses çok yüksek olabilir) bir “çınlama” sesi duyacaksınız. Korkmayın! Bu manyetik alan oluşturan mıknatısın sesidir. Makinenin bozulmasına bağlı bir ses değildir. İncelemeyi yapan teknisyen  bu sesi azaltmak için size kulak tıkacı yada kulaklık verebilir. Bu sesler zararlı değil ancak rahatsız edici olabilir.  İnceleme şekline göre seslerde farklılaşma, azalma veya artma olabilir.

Alternate Text

MR incelemesini dişlerimdeki dolguları etkiler mi?

Hayır. MR incelemesi diş dolgularını etkilemez. Diş dolgularında kullanılan maddeler MR manyetik alanından etkilenmez. Ancak diş dolguları  beyin, yüz ve boyun bölgelerine yönelik incelemelerde görüntünün bozulmasına neden olabilir.

Alternate Text

MR odasına girmeme ve MR çekilmesine engel olan şeyler nelerdir?

  • Kalp pili(pace-maker) bulunanlar
  • Kardiak defibrilatör bulunanlar
  • Kulağında işitme cihaz,  koklear implant veya MR uyumsuz tüp yerleştirilen hastalar
  • Nörostimülatör bulunanlar
  • Kemik büyütme stimülatörü bulunanlar
  • Elektronik ilaç pompası bulunanlar
  • MR uyumlu olmayan anevrizma klipi veya stent bulunanlar (son yıllarda MR uyumsuz stent üretilmemektedir)
  • MR uyumlu olmayan kalp kapağı bulunanlar
  • Metalik çapak (özellikle gözünde), mermi veya şarapnel parçası olanlar(Önemi buluna yer geçen zamana bağlı olarak değişir).
  • Metalik ortopedik protezlerin çok büyük bir kısmı MR uyumludur. Ameliyattan uzun bir süre geçenlerin bir tehlikesi yoktur.
  • Bazı marka penil protezler
  • MR uyumsuz port taşıyan hastalar.

Alternate Text

MR radyasyon yayar mı?

Yüksek bir manyetik alan ve radyo dalgaları kullanılarak, insan vücudunun kesit görüntüleri elde edilir. MR görüntülemede röntgen veya X ışınları kullanılmaz. MR'ın insanlar üzerine bilinen bir yan etkisi yoktur.

Alternate Text

MR tünelinin içindeyken hareket edebilir miyim?

Hayır. Tünelin içindeyken ve sesler sırasında inceleme yapılan kısım inceleme bitene kadar hareket ettirilmemelidir.  Ancak sesler bittiğinde kısa süreli aralıklar olur. Bu aralarda hafif hareketler yapılabilir(Yutkunma, kaşınma gibi).  Ayrıca bazı incelemelerde nefesinizi 15-25 dakika kadar tutmanız istenebilir.

Alternate Text

Tünelin içerisine bütün vücudumun girmesi gerekiyor mu?

MR incelemesinde, inceleme yapılacak bölge tünelin ortasında olmalıdır. Bu nedenle kafa, boyun ve vücut incelemelerinde gövdeniz ve yukarısı cihazın içinde olacaktır. Ancak ayak, bacak veya diz incelemelerinde ise başınız cihazın dışında olacaktır(Bu durumda tabiî ki hastanın boyu da önemli).

Alternate Text

Vucudumda plastik protez var. Acaba MR çektirebilir miyim?

Vücudunda MR uyumlu metal, plastikten yapılmış protez, stent veya tıbbi malzeme taşıyan hastaların veya hasta yakınlarının yüksek manyetik alana girmesinde bir sakınca yoktur. Rahim içi araç (IUD) veya diyaframMR incelemelerinin yapılmasına  bir engel oluşturmaz.

YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.