Anesteziyoloji
Sık Sorulan Sorular
Anesteziyoloji ile ilgili sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Ameliyat olacağım.Ameliyat sırasında anestezi hakkında bilgi almak istiyorum?
Ameliyatta ağrı duymamanız için gerekli ilaçları verir, kalbinizin ve akciğerlerinizin düzenli çalışmasını kontrol eder, bunların ve diğer organlarınızın iyi bir şekilde çalışması için gerekli tedavileri yapar, serum, kan ve diğer ilaçları verir.
Siz, ameliyatta anestezistinizin, cerrahın işini kolaylaştırmak ve sizi yaşatmak için yaptığı bütün bu işlerden habersizsinizdir !
Ameliyat boyunca anestezistiniz sizinle birliktedir ve sizin en yakın koruyucunuz, bütün varlığınızın bekçisidir. Başınızda anestezistiniz varken cerrahınız sizin bakımınızın emin ellerde olduğunu bilerek, bütün dikkatini kendi işine verir.

Ameliyat ortasında uyanmak diye bir şey var mıdır?
Modern anestezi tekniklerinin henüz yaygın kullanıma girmediği dönemlerde bazen bu durum ile karşılaşılabiliyordu. Günümüzdeki teknikler ve kontrolü kolay ilaçlar sayesinde oldukça ender olarak rastlanan bir durumdur. Ameliyat süresince daima yanınızda bulunacak olan anestezi doktorunuz modern izleme yöntemleri ile uyku derinliğinizi saptayarak böyle bir duruma izin vermeyecektir.

Bel fıtığı olan bir gebeye Epidural takılabilir mi?
Bel fıtığının beyin cerrahıyla birlikte değerlendirilmesinden sonra muayene sonucuna göre karar verilmekte, genellikle de takılmaktadır.

Epidural anestezi nedir?
Epidural anestezi vücudun belirli bir bölgesindeki ağrı iletimini durduran bölgesel ya da lokal bir anestezi çeşididir.
Yöntem, bir anestezi uzmanı (anestezist) tarafından uygulanır. Doğum ağrısını kontrol altına almanın en etkili yöntemi olmakla birlikte sadece bu amaçla kullanılmaz.
Sezaryen gibi bel seviyesi altında yapılan pek çok ana cerrahi girişim epidural anestezi altında yapılabilir.
Uygulamadaki prensip, omuriliği çevreleyen ve "dura" adı verilen zarın etrafına lokal anestezik madde verilerek ağrı uyarılarının beyine ulaşmasının engellenmesi sonucunda ağrı hissinin ortadan kalkmasıdır.
Eğer bu bölgedeki motor işlevi sağlayan sinirler de baskılanırsa tam bir anestezi meydana gelir ve uygulama yapılan bölgenin altında kalan kısımda his ile birlikte hareket kabiliyeti de ortadan kalkar. Kişi bu durumda geçici süreyle bacaklarını ne hissedebilir ne de oynatabilir. Bu sezaryen ameliyatlarında uygulanan epidural anestezidir.
Epidural anestezinin normal doğumda uygulanmasındaki amaç sadece ağrıyı gidermek olduğundan, epidural aralığa sezaryen ameliyatlarına göre daha az dozlarda lokal anestezik ile birlikte güçlü ağrı kesiciler de verilir. Bu sayede motor kayıp olmayacağından anne adayı ağrı duymadığı halde dokunmaları hissedebilir ve bacaklarını oynatabilir.
Lokal anestezinin miktarı çok düşük tutularak anne adayının normal doğum eylemi sırasında yürüyebilmesi dahi sağlanabilir.

Epidural Kateterin yerinden çıkma ihtimali var mıdır?
Epidural kateter, cilde çok sıkı sabitlendiği için çıkması çok mümkün değildir.

Epidural ne zaman takilir? Doğuma geldiğimde de karar verebilir miyim?
Epiduralle normal doğum yapmaya hastaneye, doğum için geldiğinizde karar verebilirsiniz. Epidural anestezi tercihen 4 cm açıklık olduğunda takılmalıdır.

Epidural uygulanan kişide tamamen bacakları hissetmeme gibi bir durum olur mu?
Epiduralde bacakların hissedilmeme durumu olmaz, bacakların hissedilmediği anestezi yöntemi spinal anestezidir.

Epidurale hamileliğin kaçıncı haftasında karar verilmeli?
Normal doğumu gerçekleştirebilirsiniz kararı hekiminiz tarafından verildiyse, epidural için anestezi hekimi sizi muayene eder. Bu durum bazen hastaneye doğum için geldiğinizde, bazen de doğum öncesi dönemde olabilmektedir.

Epiduralin dozu nasıl ayarlanır?
Önce test dozu yapılır. Verilen cevabın değerlendirilmesinden sonra, dozu uluslararası standartlara göre hekim tarafından ayarlanır.

Epiduralle yapılan normal doğum tamamen ağrısız mıdır?
Evet, ağrı hissetmezsiniz. Ağrı geçirecek dozda sürekli epiduralden ağrı kesiciler yapmaya devam edilir. Örneğin ağrı skorunuz 10 (en şiddetli) üzerinden 4 ise, ilk dozda hemen sıfıra düşer ve hiçbir zaman 10 şiddetinde olmaz.

Hangi hastalar anestezi alamaz?
Günümüzdeki geliştirilmiş anestezi ilaçları, anestezi teknikleri ve hastaların yaşamsal fonksiyonlarını izlemeye yarayan cihazlar ve ameliyat sonrası yoğun bakım üniteleri sayesinde daha önceleri anestezi verilemeyen hastaların artık güvenle her türlü ameliyatı olabilmeleri mümkündür . Kalp hastalığı, uzun süreden beri devam etmekte olan böbrek hastalığı ve ağır akciğer hastalığı olan hastaların da ameliyat geçirip iyileşme şansı var. Daha da ötesi bu hastalar mevcut bu hastalıklara yönelik ameliyatlarını rahatlıkla olabiliyorlar.
Bu tür hastalığı olan hastasını muayene eden anestezi doktoru, yapacağı tetkiklerle hastalığın derecesini saptayıp, ameliyat öncesi yapılacak tedaviyle hastalığın belirtilerinin azaltılması için çaba sarf eder, eğer gerek duyarsa ilgili bölümlerden görüş ister. Bütün bu çabanın amacı sizin için en az tehlike oluşturan uygun anestezi ilaç ve tekniğini seçmektir. Bütün bu çalışmalar sonucu uygun koşullarda her hasta güvenle anestezi alabilir.