Genel Cerrahi
Meme Kanserinde Tedavi Sonrası Süreç
Meme kanseri tedavi süreci tamamlandıktan sonra tekrar nüksetme olasılığı yüksek bir kanser türüdür. Kimi zaman vücutta tespit edilememiş kanser hücreleri ile hastalık aynı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Bunu önüne geçme amacıyla tedavi sonrasında düzenli aralıklarla kontroller yapılmalıdır.
Doktor tarafından verilen randevularda fiziki muayene yapılır, kan testleri alınır, röntgen filmleri çekilir. Vücutta herhangi bir belirtiden şüpheleniliyorsa mutlaka doktora bu ayrıntı bahsedilmelidir. Verilen randevular üç ay ile altı ayda bir olarak düzenlenmektedir. Kanser nüksetmiyorsa randevu aralıkları da sene de bire düşer. Ancak bu senelik mamografi çekimi yaptırılmaya ara verileceği anlamına gelmez. Kanserin yeniden oluşma veya nüksetme riski her zaman mevcut olduğu için kanser tedavisi sonrası gerçekleştirilen randevular dışında genel kontroller de kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Kanser tedavisinde uygulanan yöntemler kişilerde geçici veya kalıcı yan etkilere sebep olabilir. Kişinin bunları aşması için her türlü şikâyetinden doktoruna bahsetmesi tedavi sonrası süreçte normal yaşantıya dönüşü kolaylaştıracaktır.
Antiöstrojen kullanan kadınların dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise senede bir kere kadın doğum muayenesinde kontrol olunmasıdır.Antiöstrojen rahim kanseri riskini arttırdığı için bunun da senelik kontrolünün düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kanserin yinelediğine dair herhangi bir bulgu var ise direk doktora başvurulmalı ve gerekli tüm testler yapılmalıdır. Böylece kanseri için gerekli tedavi yöntemi hızlı bir şekilde belirlenebilir.
Meme kanseri tedavisi sonrasında kolda şişlik meydana gelebilir. Sıvı birikmesi sebebiyle oluşan bu şişlik lenfödemolarak adlandırılır. Her kanser tedavisi sonrasında lenfödem gözlenmez, ancak hangi müdahale sonrasında veya ne zaman ortaya çıkacağı da saptanamamaktadır. Bu nedenle kolun durumu düzenli olarak kontrol edilmelidir. Şişme ameliyattan hemen sonra da olabilir yıllar sonra da ortaya çıkabilir. Lenfödem önüne geçilebilir ve kontrol altına alınabilir bir rahatsızlıktır. Kolda herhangi bir yara oluşumu, enfeksiyon kapma gibi bir durum oluştuysa lenfödem birden ortaya çıkabilir veya mevcut olan rahatsızlık daha da kötüleşebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken noktaların öğrenilmesi için uzman bir doktora mutlaka danışılmalıdır.
Meme kanseri hem tedavi sürecinde hem de tedavi sonrası sürecinde hastayı ve yakınlarını oldukça yorabilmektedir. Bu nedenle tedavi bitmiş olsa bile kişi hayatın normal akışına dönmekte psikolojik olarak sıkıntı yaşayabilir. Bunun önüne geçilmesi ve psikolojik anlamda da bu hastalıkla savaşmak için psikolojik destek almak işe yarayacaktır.
Genel Cerrahi doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.