Ortopedi ve Travmatoloji

Ortopedi ve Travmatoloji

Diz Ekleminde Kireçlenme ( Diz Osteoartriti )

Diz kireçlenmesi, diz eklemi ve kıkırdağındaki aşınma sonucu oluşur ve en sık görülen eklem kireçlenmesidir. Kireçlenmelerde kıkırdakla beraber menüsküslerde yırtıklar ve kemik çıkıntıların oluşumu da genellikle birlikte olur. Kireçlenen dizde ağrı başlar, zaman içinde eklem hareketleri kısıtlanır ve kireçlenme ilerledikçe bacaklar eğrilmeye başlar.

Diz Kireçlenmesi Belirtileri

Eklemlerde ağrı ve tutukluk, hastalığın ilk belirtisidir. Hastalık bazen hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir, bazen de belirtiler olmasına rağmen röntgen filmleri normal olabilir. Hastalık ilerledikçe eklem hareketleri kısıtlanır, yürümek ve merdiven inip çıkmak zorlaşır. Bazen topallama olabilir. Eklemin düzeni bozulur, bacaklarda eğilmeler olabilir.

Hastalarda en sık karşılaşılan yakınmalar eklem ağrısı, takılma, sabah tutukluğu, zaman zaman dizde şişme ve yol yürüme mesafesinde kısalmadır. Yakınmaların süresi genellikle uzun yıllara yayılmakla birlikte ağrı şiddetinde ani artışlar gözlenebilir.

 Tedavi seçenekleri:

  • Kilo verilmeli
  • Egzersiz-yürüyüş:  Dizleri zorlamayacak, ağrı oluşturmayacak kadar yapılan yürüyüş, bisiklet kullanmak gibi egzersizler faydalıdır.
  • Ağrı kesici ilaçlar:  Bu ilaçlar hekime danışılıp alınmalı ve özellikle mide şikâyetleri gibi yan etkileri oldukları unutulmamalıdır.
  • Kaplıcalar:  Özellikle yüksek tansiyon hastalığı ve kalp damar sistemi hastalıkları olmayan hastalar kaplıca tedavilerinden fayda görebilir. Ancak bu uygulamalardan önce tıbbi kontrolden geçilmelidir.
  • Glukozamin ve kondroitin preparatları:  Özellikle son yıllarda kullanımları artmıştır. Kıkırdak kaybını azalttıkları ve kısmen de olsa onarım sağladıkları bilinmektedir.
  • Eklem içi sıvı enjeksiyonları:  Bu preparatların da kullanımı son yıllarda artmıştır. Doğal eklem sıvısına benzerdirler. Sıvı enjeksiyonu da uygun hastalarda iyi sonuçlar vermektedir. Ancak etkileri geçicidir. Yaklaşık 9-12 ay sürer.
  • Eklem içi kortizon uygulamaları:  Ağrıyı kontrol ettikleri için 2- 3 kez uygulanabilir. Ameliyata kadar hastada rahatlama sağlarlar. 3 defadan fazlası önerilmemektedir.
  • Cerrahi tedaviler:  Artroskopik tedaviler ve diz protezi uygulamaları yapılmaktadır.
    Fazla ilerlememiş olgularda artroskopik tedaviler iyi sonuçlar verebilir ancak bu hastalık ilerleyen bir süreç olduğu için bir süre sonra şikâyetler tekrarlayabilir.

Ortopedi ve Travmatoloji doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.