Aids Hakkında Sık Sorulan Sorular

Anasayfa / Haberler / Aids Hakkında Sık Sorulan Sorular
Aids Hakkında Sık Sorulan Sorular

AİDS NEDİR?

AİDS, bulaşıcı ve aynı zamanda ölümcül bir virüs hastalığıdır. HIV adı verilen virüsün vücuda girmesiyle bağışıklık sistemini zamanla çökertir ve vücut direncini azaltır. HIV virüsü vücudun enfeksiyonlara karşı direncini yok eder ve bireyi çeşitli rahatsızlıklara karşı korunmasız hale getirerek sonunda ölümüne sebebiyet verir.

HER HIV TAŞIYICISI AİDS MİDİR?

Kanında HIV taşıyan kişiye “HIV pozitif” denir. Ancak her HIV taşıyıcısı aynı zamanda AIDS’ lidir anlamına gelmez. AIDS, taşıyıcı bir kimsenin HIV nedeniyle ciddi enfeksiyonlardan birini geliştirmiş ya da kan testleriyle ölçülebilen bağışıklık sistemi hücrelerinin virüs tarafından yüksek düzeyde tahrip edilmiş olmasıyla tanımlanabilir.

AİDS BELİRTİLERİ NELERDİR?

HIV virüsü bulaştıktan sonra kişide ateş, lenf bezlerinde büyüme, farenjit, deri döküntüleri, kas veya eklem ağrısı, ishal, baş ağrısı, bulantı ve kusma, karaciğer ve dalak büyümesi, pamukçuk gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler 3-5 gün veya 1-2 ay kadar sürdükten sonra geçer ve kişi ortalama 7-10 yıl kadar süren belirtisiz bir döneme girer. Fakat ilerleyen evrelerde fırsatçı enfeksiyonlar, tümörler ve ağır sinir sistemi bozukluklarıyla ortaya çıkan belirtiler görülür.

Bunlar;

  • Aşırı kilo kaybı ve iştah azalması,
  • Uzun süren kırgınlık, halsizlik hali,
  • Nedeni bulunamayan ve uzun süreli ateş,
  • 2 veya daha fazla bölgede 1 cm’den büyük lenf bezelerinin bulunması,
  • Enfeksiyonlara daha sık yakalanma,
  • Bir aydan daha uzun süren ve tedavi edilemeyen ishal,
  • Deride pullanmalarla seyreden bir hastalık olan seboreik dermatit,
  • Ağızda mantar infeksiyonları

AİDS NASIL BULAŞIR?

HIV, vücut sıvıları yoluyla bulaşan bir hastalıktır ve cinsel ilişki yoluyla, kan yoluyla bulaşabildiği gibi HIV virüsü taşıyan bir anne HIV’i bebeğine bulaştırabilir. Bunların dışında AIDS’li kişi ile el sıkışmak, kullandığı eşyaları kullanmak veya aynı sosyal ortamlarda bulunmak hastalığın bulaşması için risk taşımaz.

AİDS TEDAVİSİ

AİDS’in henüz tedavisi yoktur. Ayrıca bu virüsten koruyacak herhangi bir aşı da geliştirilememiştir. Yine de birkaç ilacın bir arada kullanılması hastanın biraz daha uzun ve rahat yaşam sürmesine yardımcı olmaktadır.

Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin