Bademcik, Geniz Eti Hastalıkları Ve Ameliyatı

Anasayfa / Haberler / Bademcik, Geniz Eti Hastalıkları Ve Ameliyatı
Bademcik, Geniz Eti Hastalıkları Ve Ameliyatı

 

Vücuda giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalayarak, vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı hücreleri üretirler.  Bu hücreler ya direk kendileri mikropları öldürmekte ya da mikropların öldürülmesini sağlayan antikor ve diğer maddeleri üretmektedirler.  Vücuda giren bazı bakteri ve virüsler, bademciklerin bu etkisine rağmen yok edilemez ve bademciklerde çoğalarak bademciklerin iltihaplanmasına neden olurlar.  Bademcik iltihabı tükürük, burun ve boğaz sıvıları gibi vucut sıvılarıyla, yakın temasla, solunum yolundan hava yoluyla çıkan damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşabilmektedir.

 



GENİZ ETİ VE BADEMCİK İLTİHABININ BULGULARI:


Hastalığın şiddeti etken olan mikrobun gücüne ve kişinin vücut direncine bağlı olarak değişebilmektedir.

  • Bademcikler şiş, kırmızı, bazen üzeri beyaz -sarı iltihapla kaplı,
  • Boğaz ve kulağa vuran ağrı, yutkunma sırasında zorlanma, iştahsızlık, üşüme, titreme ve ateş (39-40 dereceyi bulabilir), halsizlik, kırgınlık, vücutta yaygın ağrı, eklem ağrıları,
  • Boyundaki lenf bezi şişmesi, hassasiyet, ağrı,
  • Baş ağrısı, kötü ağız kokusu, ses değişiklikleri, mide bulantısı, karın ağrısı da eşlik edebilir.

 


GENİZETİ VE BADEMCİK İLTİHABININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?


Tedavi bademcik iltihabından çok, vücudun başka yerlerinde, çeşitli organlarda meydana getirdiği dolaylı bozukluklar (komplikasyonlar, iltihablar) sebebiyle önemlidir. Bademcik iltihabı tedavisinde amaç enfeksiyonun yok edilmesi ve ortaya çıkabilecek komplikasyonların engellenmesidir.  Yeterli sıvı alımı ve uygun ağız bakımı önemlidir.  Antiseptik gargaralarla gargara yapmak ağız bakımı için yeterlidir.  Bunun yanında yatak istirahati, ağrı kesici, ateş düşürücü ve bakteriyel enfeksiyon düşünülenlerde antibiyotik verilir.  Bakteriyel etkenler arasında en önemlisi A grubu Beta hemolitik streptokoklardır.  Bakteryel enfeksiyonda antibiyotik verilmeyenlerde de genellikle hastalık 7-8 günde kendini sınırlar.  Ancak antibiyotik vermek belirgin bir şekilde baş ağrısı, ateş ve boyundaki lenf bezi şişkinliklerini azaltır.  Ayrıca olası bir akut romatizmal ateş (Romatizmal Kalp İltihabı) veya akut glomerülonefrit (böbrek iltihabı) gibi komplikasyonlar önlenmiş olur.

Antibiyotik tedavisi muayene sonrası, gerekli durumlarda kullanılmalıdır.  Halk arasında yaygın olarak antibiyotik kullanılması ishal, karın ağrısı, halsizlik gibi olumsuz etkilere neden olabilmektedir.  Ayrıca viral enfeksiyonlarda antibiyotikler, virüslere hiç etki etmedikleri gibi bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan normal flora dediğimiz bize yararlı olan bakterileri de öldürdüklerinden vücudumuzun savunma sistemine zarar vermektedirler.  Ayrıca antibiyotiklerin az dozda veya kısa süreli kullanımı, bakterileri tam öldürmeyip şekil değişikliği yaparak şu an varolan antibiyotiklere de direnç gelişmekte sonraki enfeksiyonlarda aynı antibiyotik faydasız olmaktadır.

Her ne kadar bademcikler bir karakol olarak görülse de sık iltihap, uykuda solunum durmasına (apne) yol açan büyümüş veya ağız kokusuna neden olan durumlarda ameliyat kaçınılmazdır.

Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin