Çene Ve Diş Köklerinde Oluşan Kistler

Anasayfa / Haberler / Çene Ve Diş Köklerinde Oluşan Kistler
Çene Ve Diş Köklerinde Oluşan Kistler

Çene Kistleri Nasıl Meydana Gelir?

Kistler, embriyolojik gelişim sürecinde dokular içine yerleşen hücre artıklarından veya enfekte olmuş diş köklerinin oluşturduğu irritasyon ile gelişebilirler.

Çene Kistlerinin Teşhisi Nasıl Yapılır?

Genellikle radyolojik yöntemlerle teşhis doğrulanır. Kist olan bölgede şişlik, fistül, ağrı(nadiren) gibi belirtiler vardır. Kistin içerisinden aspirasyon yapılarak kistlere has özel bir sıvı da elde edilebilir. Bazen hiçbir belirtisi olmadan rutin diş muayenelerinde teşhis koyulabilir. Cerrahi işlem sonrası patolojik inceleme ile teşhis doğrulanır.

Çene Kistlerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kistlerin tedavisi cerrahi bir operasyon ile tüm kistin çeperi ile birlikte çıkarılmasıdır. Kist tedavisinin fonksiyonel veya estetik sorunlara yol açmaması gereklidir.  Bu nedenle büyük kist boşluklarının uygun kemik greftleri (kemik tozu) ve membranlar(bariyer) ile rekonstrüksiyonu gereklidir.

Dil ve Dudak Frenilumları

Çene kemiğinin tepesine yapışık olan dudak bağları (frenilum) dişsiz hastalarda protez sınırlarının olması gerektiğinden daha kısa olmasına ve bu da protez tutuculuğunun azalmasına neden olur. Dişli hastalarda ise bu dudak bağı (frenum) iki diş arasında aralık oluşmasına (diastema) neden olur. Dil bağı (frenum) ise dil hareketlerini kısıtlayacak ve konuşmayı olumsuz etkileyecek biçimde kısa olabilir. Bu nedenle dil ve dudak bağları, fonksiyonel ve estetik sorunlara neden oldukları durumlarda cerrahi olarak giderilmeleri gereklidir.

Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin