Çenedeki Kemik Erimesi Ciddiye Alınmalı

Anasayfa / Haberler / Çenedeki Kemik Erimesi Ciddiye Alınmalı
Çenedeki Kemik Erimesi Ciddiye Alınmalı

 

UZUN SÜRE DİŞSİZ KALMAK ÇENE KEMİĞİ ERİMESİNE YOL AÇABİLİR

Diş çekimi işlemi sonrası, zaman içerisinde dişsizliğe bağlı olarak çene kemiklerinde erimeler meydana gelir. Çene kemiklerindeki bu erimeler genellikle çok ciddiye alınmasa da, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren ve tedaviyi oldukça güçleştiren bir sağlık problemidir. Çene kemiklerindeki erime ileri yaşta osteoporoza bağlı meydana gelebildiği gibi diş çekimi sonrası uzun süre dişsizliğe bağlı olarak da gelişebilir. Dişsiz çenelerde yaşla birlikte belirli bir miktarda çene kemiğinin erimesi normal kabul edilir ancak uzun süreli dişsiz kalan ve protez kullanmayan hastalarda çene kemiği erimesi oldukça fazla olmaktadır.

 

PSİKOLOJİYİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR

Çene kemiklerindeki aşırı erimeler sonucunda protez kullanımında zorluk, yüz estetiğinde değişiklik, yaşlı görünüm, çene ekleminde çeşitli problemler ile kulak bölgesinde ağrı, hassasiyet ve ses gibi belirtiler görülebilir. Bu tür problemler hastanın psikolojisini olumsuz yönde etkileyebildiği gibi yaşam kalitesinin de düşmesine neden olabilir.  

 

HASTALAR PROTEZ KULLANMAK İSTEMİYOR

Diş çekimi sonrası uzun dönemde çene kemiklerinde meydana gelen erimeler sonucu protez yapımı da güçleşir. Bu sebeple yapılan hareketli protezlerin tutuculuğu da zor olur.  Bu protezler yemek yerken ya da konuşurken yerinden çıkabilir ve sosyal ortamda hastayı zor durumda bırakabilir.  Günümüzde bu hareketli protezlerin tutuculuğunu artırmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bunlardan en basiti ise protezin iç kısmına çeşitli yapıştırıcıların sürülmesidir.

 

Protezin damağa yapıştırılması geçici bir yöntemdir. Genellikle alt çene protezlerinde bu yöntem çok kullanışlı değildir. Özellikle de ileri derecede erimiş çene kemiklerinde protezin oynamaması için yapıştırıcıların kullanılması fayda sağlamaz. Bu durumdaki hastaların yaşam kalitesi son derece düştüğünden psikolojik yönden de kendilerini iyi hissetmezler. Bu sebeple de yapılan protezleri kullanmak istemez ve yeni çözüm arayışı içine girerler.

 

İMPLANT İLE ÇENEDEKİ KEMİK ERİMESİNİ DURDURMAK MÜMKÜN

Ancak günümüzde diş çekimi sonrası yapılan dental implantlar sayesinde çene kemiklerindeki erimeyi durdurmak mümkün olabiliyor. Erimiş çene kemiklerinde yapılan implantlar ile hareketli protezlerin tutuculuğu da artırılabilir. Böylelikle hastanın protezleri için yapıştırıcı kullanmasına gerek kalmaz ve protezlerin tutuculuğu oldukça artar. Ancak ileri derecede erimiş kemiklere implantın yerleştirilebilmesi her zaman mümkün olmayabilir. 

 

VÜCUT İMPLANTA REAKSİYON GÖSTERMEZ

Dental implantlar, çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin telafisi için çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. İmplantlar vücutla mükemmel uyumlu bir materyal olan titanyumdan üretilir ve vücut implanta herhangi bir reaksiyon göstermez. İmplant diş köküne benzediğinden dolayı günümüzde doğal dişlere en yakın alternatiftir. İmplant harici yapılan hiçbir protez diş köklerinin yerini alamaz. Ayrıca implant tedavisiyle implantın diş kökü vazifesi görmesi sağlanarak  kemik erimesinin önüne geçilebilir.

 

İMPLANT İLE BİR ÖMÜR MUTLU GÜLÜŞLER

İmplant geleneksel köprü ve protezlere göre hastaya daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlar. İmplantın en büyük avantajlarından biri de kişiye uzun ömürlü kullanım sağlamasıdır. Bunların yanı sıra hasta implant sayesinde daha iyi estetik bir görünüm kazanır ve özgüveni artar. Köprü protezi yapımı için gerekli olan sağlıklı dişlerin küçültülmesi işlemine gerek kalmaz. Tek diş eksikliklerinde ise köprü protezi yapımına ihtiyaç duyulmaz.

 

İMPLANT UYGULAMASI İÇİN HASTADA YETERLİ MİKTARDA KEMİK OLUŞTURULMALI

Çene kemiği erimiş vakalara implant yerleştirilebilmesi için öncelikle hastada yeterli miktarda kemik oluşturulması gerekir. Kemik elde edebilmek için de çeşitli kemik greftleri, membran gibi dokularla uyumlu biomateryaller kullanılabilir. Ayrıca sinüs lifting (kemiğe dönüşen biomateryaller ile sinüs boşluklarını doldurma), split osteotomi (çenedeki genetik veya sonradan kazanılmış bozulmaların düzeltilmesi), distraksiyon osteogenezisi (çene kemik boyunun uzatılması) ve blok kemik grefti (hazır kemik) uygulaması gibi birtakım cerrahi operasyonlar da gerekebilir.

 

DİŞLER ÇEKİLDİKTEN HEMEN SONRA İMPLANT UYGULANMALI

Dişler çekildikten sonra çok fazla zaman geçmeden hastaya implant yerleştirilmelidir. Böylece çene kemiklerinin erimesi engellemiş olur. Ayrıca ileride protezlerin tutuculuğunu arttırmak için implant yerleştirilmesi gerektiğinde çeşitli cerrahi operasyonlara da gerek kalmaz.

 

Diş çekimi sonrası çenelerde meydan gelen kemik erimeleri dikkate alınmalıdır. Çene kemiğindeki erimelerinin önlenmesi için uzman hekim tarafından dental implantların yapılması hastanın hayat kalitesinin artması açısından son derece önemlidir.

Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin