ÇOCUKLARDA ORTA KULAK İLTİHABININ NEDENLERİ
- Bebeklerin yatar pozisyonda biberonla beslenmesi (süt oititi),
- Çocukların yuva, kreş gibi ortamlarda bulunması,
- Allerjik bir bünyeye sahip olması,
- Büyük geniz eti varlığı,
- Çocukların sigara dumanına maruz kalması gibi nedenlerden orta kulak iltihabı olabilmektedir.
Altı ayda 3 defadan fazla orta kulak iltihabı geçirilmesi hastalığın kronikleştiğini göstermektedir. Bu, diğer hastalıkların (sinüzit, geniz eti, yarık damak) varlığını düşündüren bir durumdur.
ORTA KULAK İLTİHABININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Gece artan ve uykudan uyandıran kulak ağrısı, huzursuzluk, ağlama ve uyuyamama, çocuğun kulağına dokunamaması ve dokunulmasına izin vermemesi, bebeklerde beslenme güçlüğü, ateş, kusma ve ishal, kulakta kanlı ya da iltihaplı akıntı görülmesi ve işitme kaybı.
ORTA KULAK İLTİHABI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tedavinin şekli orta kulaktaki iltihabın akut, kronik ya da seröz olmasına göre değişmektedir. Önerilen tedavi süresine ve ilaçların kullanım miktarına uyulması, tedavinin olumlu sonuçlanmasında faydalı olacaktır. Çok ender durumlarda ise orta kulaktaki basıncı azaltabilmek için miringotomi adı verilen küçük cerrahi girişimle kulak içindeki sıvı dışarı akıtılabilir. Gıda alerjilerinin de kulak enfeksiyonu riskini arttırdığı durumlar gözlenmiştir. Bu sebeple diyette alerji şüphesi bulunan besinlerin kısıtlanması doktorunuz tarafından önerilebilir.
Uygun tedavi ile hastalığın gidişatı olumlu yönde ilerler. Ancak orta kulakta sıvı kalması hastalığın yenilemesine ve işitme bozukluklarına neden olabilir. Tedavi edilmezse kulağa yakın kemiklerde iltihap oluşabilir. Kronik orta kulak iltihabının tedavisinde ilaç kullanımının yanında ameliyatta gerekebilir.
TEDAVİYİ DESTEKLEYİCİ KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
- Dengeli beslenme ve uygun aşılar ile çocukların bağışıklık sisteminin güçlü tutulması,
- İlk 6 ay bebeğin sadece anne sütüyle beslenmesi,
- Bebeğe yatar pozisyonda biberon verilmemesi,
- Yuva, kreş gibi ortamlarda bulunan çocuklara el yıkama alışkanlığının kazandırılması ve hijyene dikkat edilmesi,
- Kulağa su kaçmasının engellenmesi, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunma, çocukların sigara dumanından uzak tutulması
TEDAVİDE KULAK TÜPÜ YÖNTEMİNİN UYGULANMASI
Kulak tüpleri, orta kulağa hava geçişi sağlamak üzere kulak zarına takılmaktadır. Kısa sureli tüpler 6-12 ay süresince kulakta durur ve normal şartlarda vücut tarafından atılır. Uzun sureli tüpler daha büyüktür ve şekli hareket etmemesi için tasarlanmıştır. Genellikle KBB uzmanı tarafından çıkartılması gerekir ama çok nadiren de olsa vücut tarafından atıldığı durumlar olabilir.
Orta kulakta uzun sure kalan sıvının yol açtığı problemlerde kulak tüpü takılması gerekebilir. Bu rahatsızlık genelde çocuklarda görülmekle birlikte, erişkinlerde de görülebilir. İşitme kaybı, denge problemleri, konuşma problemleri ve kulak zarında şekil bozulmasına sebep olur. Östaki borusu tıkanıklığı, kulak zarındaki yırtılma, down sendromu ve barotravma gibi rahatsızlıklarda da kulak tüpü takılması gerekebilir.
KULAK TÜPÜNÜN FAYDALARI
Orta kulak iltihabına tekrar yakalanma riskini azaltır, sıvıdan dolayı oluşan duyma kaybını ortadan kaldırır, orta kulak iltihabından kaynaklanan konuşma ve denge problemlerini iyileştirir, davranış ve uyku problemlerinin tedavi edilmesini sağlar.
Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin