Çocuklarda Uyku Bozuklukları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Anasayfa / Haberler / Çocuklarda Uyku Bozuklukları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Çocuklarda Uyku Bozuklukları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çocuklarda uyku, günlük işlevlerinin yeterli ve kaliteli olabilmesi için önemli bir faktör olup, durgunluk veya aşırı huzursuzluk, algılama, öğrenme güçlükleri, beslenme sorunu ve duygu durum bozuklukları en sık görülen sorunlardandır.

Uykuda neler oluyor?

Uykuda fizyolojik, hormonel ve nörolojik bir takım değişiklikler yaşanır. Yenidoğan bir bebek günün 16-20 saatini uykuda geçirir. Gündüz gece farkı yoktur. 6 aylıktan itibaren gece – gündüz farkı belirgin hale gelir. 2 yaşından itibaren uyku süresinde belirgin azalma, 4 – 5 yaş da gündüz uyku ihtiyacı kalkar.

Uykuda nörolojik değişimler nelerdir?

Beyin uyku sırasında farklı bir bilinç düzeyine geçer. Uyku 2 evreden oluşur.

  • REM; (hızlı göz hareketlerinin yaşandığı paradoksal uyku)
  • Non REM; REM uykunun görülen evresidir. Uykunun diğer evreleri arasına serpiştirilmiş olarak yaşanır. Hızlı göz hareketleri, huzursuzluk vardır, ancak kasla hareket etme REM uyku süresi yaşla giderek azalır. REM uykusunun bebeklerde özel bir yeri vardır ve nöronların olgunlaşmasına katkıda bulunur.

Uykuda yaşanan hormonel değişiklikler nelerdir?

Uykuda kortizon ve adrenalin seviyeleri düşer, büyüme hormonu salgılanır. Karanlıkta salgılanan melatonin uykunun devamlılığı için önemli bir maddedir.

0-6 yaş çocuklarda uyku bozukluğu sık mıdır?

Tıbben sağlıklı çocuklar arasında %20-30 oranında uyku bozukluğuna rastlanmaktadır. Çocuklarda uyku bozukluğu 3 şekilde gözlenir;

  • Uykuya dalmakta güçlük,
  • Uykuyu devam ettirme de sorun, huzursuzluk, ağlama, uykuda konuşma, bacak krampları ile seyreder,
  • Gündüz uyku hali; uyku süresi ve kalitesi yetersiz ise gözlenir.

Çocuklarda uyku bozukluklarının nedenleri nelerdir?

En sık sorun solunumu ile olan bozukluklardır. Erken doğan bebeklerde veya normal yenidoğanda da 10 sn veya daha uzun süre apne denilen soluk tutmaları olabilir. Büyük çocuklarda bademcik ve geniz eti hava yolunu daraltarak, gürültülü solunuma (horlama) ve sık uyanmaya neden olabilir. Ayrıca sallama, çocuğu alma, bezleme ya da oyuncak gibi etkinliklerin alıştırılması halinde, çocuk her uyanma anında bunları isteyecek ve uykuya dalma sorunu yaşayacaktır.

Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin