Sinüzit; Burun ve sinüsleri örten mukoza tabakasının ilthaplanması ve şişmesidir. Sinüzit hastalığın süresine göre Akut ve Kronik, hastalığın etkenine göre de Viral ve Bakteryel olarak anahatlarıyla gruplandırılır.
Akut Sinüzit
Bütün sinüzitlerin büyük çoğunluğunu oluşturur. Genellikle gripe neden olan viruslerin sebep olduğu viral hastalıktır. Bakteryel sinüzit ise viral sinüzitin komplikasyonu olarak %0,5-2 oranında görülür. Antibiyotikler sadece bakterilere karşı etkili olduğundan birçok akut sinüziti olan hastalarda antibiyoik kullanımak antibiyotik yan ektisi ve direnç gelişimi riski nedeniyle kullanımı gereksizdir.
Akut sinüzit belirtileri nelerdir?
- Koyu, sarı-yeşil burun akıntısı,
- Burun tıkanıklığı,
- Yüzde basınç hissi ve ağrı,
- 38 üstü ateş,
- Öksürük,
- Koku kaybı,
- Halsizlik ve kırgınlık.
Bu belirtiler çoğunlukla 7-10 gün sürer.
Sinüzitim viral mi? Yoksa bakteriyel mi?
Bunu hastalık başlangıcında belirlemek zordur. Yapılan araştırmalarda şikayetler 7-10 günden fazla sürse bile hastalığın viral veya bakteryel olduğunu semptomlara bakarak ayırt etmenin zor olduğu ortaya konulmuştur. Ama yine de hastalığın 10 günden fazla sürmesi, semptomların başlangıçtan daha kötüye gitmesi veya tekrarlaması, yüksek ateş, koyu sarı-yeşil akıntı olması gibi ciddi belirtiler varsa sinüzitin bakteryel olduğu söylenebilir.
Doktor muayenesine ne zaman gitmeliyim?
Aşağıdaki belirtilerden birisi varsa mutlaka doktor muayenesine gitmelisiniz…
- 38 ve üstü düşmeyen ateş,
- Ani, şiddetli baş-yüz ağrısı,
- Çift görme veya görme güçlüğü,
- Göz etrafında şişlik veya kızarıklığı,
- Boyun ağrısı,
- Bilinç bulanıklığı.
Bunların dışında şikayetleriniz 10 günden fazla sürerse veya şikayetleriniz artarsa da yine doktor muayenesine gitmelisiniz.
Akut sinüzit tedavisi nasıl olur?
Akut sinüzit tedavisi şikayetlerin düzeltilmesi (semptompatik) ve/veya antibiyotik tedavisidir. Semptomatik tedavide şikayetler azaltılabilir ancak genellikle hastalık süresi kısalmaz. Ağrının azaltılması için ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Çok yüksek basınçlı olmamak üzere tuzlu burun yıkama sıvıları kullanılabilir. İnatçı balgam şikayeti olan hastlarda balgam sökücü ilaçlar kullanılabilir. Ve eğer sinüzit bakteriyelse antibiyotik tedavisi başlanabilir. Antibiyotik tedavisi genellikle 10 günlük olup, şikayetler gerilese bile tedavi yarım bırakılmamalıdır.
Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin