Eşler Arasındaki Uyumsuzluk Çocuğun Kişilik Gelişimini Etkileyebilir

Anasayfa / Haberler / Eşler Arasındaki Uyumsuzluk Çocuğun Kişilik Gelişimini Etkileyebilir
Eşler Arasındaki Uyumsuzluk Çocuğun Kişilik Gelişimini Etkileyebilir

 

ANNE VE BABANIN ROLÜ ÖNEMLİ

Anne ve babaların çocuklarını tedirgin etmeden ve gergin hissettirmeden sorumluluk sahibi, işbirliğine yatkın, kendi kendini disipline edebilen, yapıcı ve yaratıcı bireyler yetiştirebilmeleri için onlarla kuracakları sağlıklı iletişim ortamının sağlanması gerekir. Bu ortam da anne-babaların birbirlerini destekleyen tutarlı davranışlar ve açık iletişim sergilemeleri sayesinde olur.

ÇOCUĞUNUZA ÖN YARGIYLA YAKLAŞMAYIN

Çocuk ile ilişki kurabilmenin en iyi yolu önce çocuğu duymak, dinlemek ve dediğini anlamaya çalışmaktır. Dinleyebilme anne, baba ve çocuk arasındaki anlaşmayı kolaylaştırır. Aktif ve ön yargısız dinleme iletişimin temel bir tamamlayıcısıdır. Anne ve babalar ayrı ayrı aktif birer dinleyici olduklarında çocuklarına iletişim kanallarının da açık olduğu ile ilgili rol model olurlar. Bu sebeple çocukların da duygu ve düşüncelerini paylaşma ihtiyacı ve arzusu olduğu kabul edilmeli, bu durumlar için çocuğa anlayışlı yaklaşılmalıdır.

EBEVEYNLER ARASI İLETİŞİM ÇOCUĞUN TUTUMUNU BELİRLER

Çocukların kapasitelerinin ortaya çıkması, ilk çocukluk döneminde ihtiyaçlarının karşılanması ve kendilerini güvenli ve düzenli bir dünyada yaşadıklarını hissetmeleriyle mümkün olur. Çocukluk çağı boyunca anne ve babaların çocukları hakkındaki düşünceleri, beklentileri, tutumları, iletişim şekilleri ve özgüven düzeyleri çocukların kişilik gelişimlerinde önemli rol oynar. Kişilik ve özgüven gelişiminde en büyük görev ebeveynlerin tutarlı ve istikrarlı davranışları ile iletişim biçimleridir.

TUTARLI OLUN

Çocuk yetiştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli kural anne ve babanın tutarlı davranışlar sergilemesidir. Aynı zamanda bu davranışları destekleyen sözel ifadeler de olmalıdır. Davranışın başka kelimelerin başka olduğu anne-baba tutumları çocuğu çelişkili duygulara sürükleyebilir. Tutarsız davranışlar ve söylemler sürekli tekrarlanırsa çocukların kaygıları artabilir. Böylece çocuk kendini ifade etmekte zorlanabilir ve sosyal ilişkilerinde problemler yaşayabilir. Ayrıca kendine ve başkalarına karşı güven eksikliği de olur. İçe kapanık ve çekingen bir çocuğa dönüşebilir.

ÇOCUK ANNE VE BABAYI TAKLİT EDER

Anne ve baba tutumları, ebeveynlerin kendilerine olan güven düzeyleri ve birbirleriyle kurdukları iletişim şekilleriyle doğru orantılıdır. Çocuğuna karşı güvensiz ve tutarsız davranan ebeveynlerin çocukları da aynı kendileri gibi güvensiz ve tutarsız davranışlar sergiler. Çünkü çocuklar anne ve babalarının hareketlerini ve söylemlerini birebir taklit ederek öğrenmeye başlar. Çocuğun kendi kendini yöneten, yüksek benlik saygısına sahip, doyumlu bir birey olarak gelişmesi, büyük ölçüde ona sağlanan fırsatlara ve anne babaların tutumlarına bağlıdır. 

EŞLER BİRBİRİNİ TOLERE ETMELİ

Anne ve babaların benzer ya da farklı davranışları, tutumları ve söylemleri birbirleri tarafından tolere edilmelidir. Özellikle çocuklar ile ilgili bir sorun yaşadığında ya da ortak bir karar ve tutum sergilenmediğinde eşler arası sorunlar yaşanabilir. Hatta bu durum kavgaya da dönüşebilir. Ebeveynlerden biri, her evde ortaya çıkabilecek bir sorun karşısında her zaman aynı şiddette ve ilgisizlikle tepki gösteriyorsa yaşanan küçük sorunlar zamanla daha da büyüyebilir.

SORUNLAR ÇÖZÜLÜRKEN YAPICI OLUNMALI

Ebeveynlerin her ikisi de çocukları ile ilgili sıkıntılar ve sorunlar yaşayabilir. Bu oldukça doğal bir durumdur. Önemli olan sorunları çözme aşamasında sorunu yaşayan ebeveyn ve çocuk arasında çözüm yollarının bulunmasıdır. Diğer ebeveyn ise bu aşamada geri planda kalmayı seçmelidir. Eğer çözüm bulunamazsa ortak yolu bulmak için diğer ebeveyn yardımcı olabilir.

Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin