Göz Kuruluğu Hakkında Merak Edilenler

Anasayfa / Haberler / Göz Kuruluğu Hakkında Merak Edilenler
Göz Kuruluğu Hakkında Merak Edilenler

Göz kuruluğu nedir?

Gözleriniz, göz yüzeyini korumak için, kesintisiz bir gözyaşı tabakasına gereksinim duyar.  Buna gözyaşı filmi denir. Göz kuruluğunda, gözyaşı üreten bezlerin sağlıklı çalışmasında oluşan bozukluklar, ürettiğiniz gözyaşının miktarında ve niteliğinde değişikliklerin meydana gelmesiyle sonuçlanabilir.  Bu durum, gözünüzün yüzeyinde artık yeterli beslenme ya da korunma sağlayamayan bir gözyaşı filmiyle sonuçlanır.  Bu, gözün yüzeyinin hasar görmesine yol açabilir ve dolayısıyla, göz kuruluğu semptomlarına neden olabilir.

Gözyaşı iki farklı şekilde üretilir.  Bunlardan ilki, göz yüzeyinin nemli kalmasını sağlamak amacıyla, az miktarda ancak sürekli üretilip salgılanması şeklindedir. Bir diğeri de duygusal durumlarda ve gözde herhangi bir rahatsızlığa tepki olarak fazla miktarda gözyaşı üretimidir.  Doğal, sağlıklı gözyaşı üretimi azaldığı zaman gözün ön kısmının, özellikle de kornea olarak bilinen saydam tabakanın ciddi şekilde tahriş olmasına yol açabilir, çünkü kornea kendi sağlığı için sağlıklı gözyaşı filminin varlığına ihtiyaç duyar.

Doğal gözyaşı filmi, kornea üstünde sağlıklı bir göz yüzeyi yaratmasına ve gözün tamamını kayganlaştırmasına ek olarak, infeksiyonla savaşma işlevi görür, beslenme sağlar ve net görüş için hayati öneme sahiptir.  Uzun süreli gözyaşı üretimi azaldığı zaman, gözün ön kısmında kalıcı hasar ve skar (yara izi) oluşumu ihtimali ortaya çıkar.  Ciddi bir göz kuruluğu durumunun zaman içinde tedavi edilmediği vakalarda, infeksiyon riskinde artış ve görmede ciddi bozulma meydana gelir.

Göz kuruluğu nedenleri nelerdir?

Gözyaşı salgısı, erkek ve kadınlarda, ilerleyen yaşla birlikte azalır.  Ancak, kuru göz, özellikle menapoz sonrası kadınlarda sık görülür.  Bunun dışında, idrar söktürücü, tansiyon düşürücü, anti-allerjik, anti-depresan ilaçlar, uyku ilaçları ve alkol kullanımı göz kuruluğuna neden olabilir.

Göz kuruluğu belirtileri nelerdir?

Göz kuruluğu hastalığı hafif, aralıklı ya da erken evrede ise, tanısı zordur; erken evrede hastada hafif yanma, batma, kızarıklık, gözde ağırlık hissi, karıncalanma, gözde yabancı cisim hissi gibi şikayetler olur.  Bu şikayetler kişiden kişiye değişebilmektedir.  Kaşınma, tahriş , ışığa duyarlılık, bulanık görme, hatta aşırı gözyaşı üretimi, sulanma görülebilir.

Göz kuruluğu tanısı nasıl konulur?

Göz doktoru tarafından yapılan basit bir göz muayenesi ile kuru göz tanısı kolayca konulabilir. Hastanın öyküsü de tanıya çok yardımcıdır. Bunun dışında, gözyaşının özel boyalarla boyanması veya ‘gözyaşı şeritleri’ ile gözyaşı miktarının tayini de tanıda kullanılabilecek basit testlerdir.

Göz kuruluğu nasıl tedavi edilir?

Gözü nemli tutabilmek için, gözyaşının yerini tutan birçok yapay gözyaşı damlası ve jeli bulunmaktadır.  Yapay gözyaşını günde 4-5 kereden daha sık kullanma ihtiyacını hisseden hastalar için koruyucu madde içermeyen, tek kullanımlık yapay gözyaşı preparatları da bulunmaktadır.  Bu tek kullanımlık damla ve jeller, hastalar tarafından,gün boyu, arzu edildikleri sıklıkta kullanılabilmektedirler.

Kuru gözde diğer bir yaklaşım, mevcut gözyaşının korunmasıdır.  Gözlük kenarları kapatılabilir veya yüzücü gözlükleri kullanılabilir.  Kuru göz hastaları özellikle geceleri uyudukları odanın nemlendirici cihazlarla nemlendirilmesinden de fayda görürler.  Yine mevcut gözyaşını korumak amacıyla, gözyaşını gözden uzaklaştıran küçük kanalcıklar, göz doktoru tarafından, basit bir işlemle, geçici veya kalıcı olarak kapatılabilir.

Yukarıdakilerin dışında gözyaşı yapımını arttıran birtakım ilaçlar da mevcuttur.  Ancak, aynı zamanda salya yapımını da arttıran ve terleme, bulantı, kalp çarpıntısı gibi yan etkileri olabilen bu ilaçlar ancak doktor denetimi altında kullanılabilirler.

 

Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin