Göz Tansiyonuna (Glokom) Dikkat!

Anasayfa / Haberler / Göz Tansiyonuna (Glokom) Dikkat!
Göz Tansiyonuna (Glokom) Dikkat!

Glokom, gördüklerimizi beynimize ulaştıran optik sinirin bir hastalığıdır. Yükselmiş göz içi basınçı görme sinirine baskı yapar ve sinir liflerinin hasar görmesine neden olur.

Glokom Risk Faktörleri Nelerdir?

Yüksek Göz Tansiyonu:  Göz tansiyonu ne kadar yüksekse glokoma yakalanma riski o kadar fazladır.

Yaş:  Önemli bir risk faktörüdür.  60 yaşın üstündeki her kişi hastalığa yakalanma bakımından yüksek risk taşımaktadır.  Ancak glokomun her yaşta görülebileceği unutulmamalıdır.

Genetik:  Ailede glokom öyküsü varsa, glokoma yakalanma riski büyüktür.

Diğer Hastalıklar:  Şeker hastalığı glokoma yakalanma riskini arttırır.  Yüksek tansiyon veya kalp hastalığı geçirmiş olmanızda riskinizi arttırabilir.

Göz Yaralanmaları:  Gözün ciddi travmaları glokoma neden olabilir.

Miyopi: Glokoma yakalanma riski miyop kişilerde normallere göre daha fazladır.

Uzun Süreli Kortizon Kullanımı:  Göze damlatılan kortizonlu damlalar ve diğer yollarla alınan kortizon glokoma neden olabilir.

Göz Anormallikleri:  Gözdeki yapısal anormallikleri glokoma yol açabilir.

Diğer risk faktörleri arasında, retina ayrılması, göz tümörleri, üveit ve geçirilmiş göz ameliyatları glokomu tetikleyebilir.

Glokom Nasıl Teşhis Edilir?

Glokom dikkati bir göz muayenesi ile teşhis edilir.  Glokom yavaş seyreden, fakat sürekli ilerleyen ve giderek görme siniri tahribatına yani görme kaybına yol açan, karakteristik bir belirtisi olmayan bir hastalık olduğundan erken teşhis edilmesi çok önemlidir. 

Glokom teşhis edildiği zaman o ana kadar tahrip olan görme hücrelerini canlandırmak mümkün değildir, tedavi zarar görmeyen  hücrelere yöneliktir.  Tanı ne kadar erken yapılırsa, o oranda görme sinir lifi ve görme hücresi kurtarılacaktır.  Glokom teşhisinde şu yöntemler kullanılır:

Göz Tansiyonu Ölçümü:  Göz tansiyonunun ölçülmesi, kişinin hiç şikayeti olmasa dahi glokom şüphesi taşıyıp taşımadığı hakkında çok önemli ipuçları vermektedir.   Göz tansiyonu önemli bir ipucu olduğu için göz hekimi tarafından ölçülmeli ve göz muayenesinin bir parçası olmalıdır. Çünkü sadece göz tansiyonunun yüksek olması glokom demek değildir.  

Normal göz tansiyonu değeri kaç olmalıdır?

Normal göz tansiyonu 10-20 mmHg’dir, ancak bu kuralın istisnaları vardır. “Normal” göz tansiyonu o kişinin görme siniri üzerinde hasar oluşturmayan basınç değeridir.  Bu değer bazen normal kabul edilen sınırların içinde, bazen dışında olabilir.  Göz tansiyon ölçümünde yüksek bir değerin tespit edilmesi o kişinin glokom hastası olduğu anlamına gelmez.  Glokom oluşabilmesi için göz tansiyon yüksekliğinin görme sinirini zedelenmesi gerekir.  Bunu değerlendirecek olan göz hastalıkları uzmanınızdır.

Görme Siniri Başı Muayenesi:  Görme siniri başı muayenesi glokomun tanı ve takibinde en önemli muayene yöntemlerindendir. Görme siniri başı, hekim tarafından oftalmoskop veya benzeri cihazlar kullanılarak direkt gözlemleme yoluyla ve bilgisayarlı görüntüleme yöntemleri kullanılarak tomografi çekilmesi yöntemleri ile incelenebilir.  Tüm yöntemlerdeki amaç, görme sinir başında meydana gelen değişiklikleri ortaya koymak ve glokom hasarında zaman içinde oluşabilecek ilerlemeyi izleyebilmektir.               

Görme Alanı Muayenesi:  Görme alanı retinadaki görme hücrelerinin hassasiyetinin hasta ifadesine dayalı olarak ortaya konulması ile elde edilir.  Perimetri olarak adlandırılan görme alanı muayenesi günümüzde bilgisayarlı otomatik perimetreler kullanılarak yapılmaktadır.  Bu perimetreler ışık uyaranlarını kendileri üretmekte, hasta yanıtlarını değerlendirmekte, içinde bulunan normal kişilere ait bulgularla karşılaştırarak yorum yapmakta ve aynı hastada zaman içinde oluşabilecek değişiklikleri izleyebilmektedir.

Kornea Kalınlık Ölçümü:  Kornea kalınlığının ölçümü “pakimetri” olarak bilinir ve özel cihazlarla yapılır. Normal gözlerde merkezi korneanın kalınlığı yaklaşık 530-550 mikron arasıdır.  Doğumsal olarak kornea dokusu olması gerekenden kalın olursa ölçülen göz tansiyonu değerleri de olduğundan yüksek çıkar.  Bunun tersi de doğrudur, ince kornealı insanlarda göz tansiyonu yanlış olarak düşük ölçülebilir.  Bu durum özellikle glokom açısından risktir ve glokomun gizlenmesine, tanının gecikmesine neden olur.

Glokom Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Glokomun tedavisininde uygulanan 3 yöntem vardır.

  • İlaç Tedavisi
  • Lazer Tedavisi
  • Cerrahi (Ameliyat) Tedavi

İlaç Tedavisi

Göz Damlaları:  Glokomun tedavisinde kullanılan birçok damla mevcutur.  Bunlar değişik mekanizmalarla göz içi basıncını düşürürler.  Önce bir ilaçla tedaviye başlanır, yetmezse ikinci ilaç ilave edilir, yine glokom ilerlemeye devam ediyorsa ameliyat edilir.  Ancak her hastayı kendi içinde değerlendirmek lazımdır.  Eğer ilerleyici bir glokomsa veya hastalık ileri safhadaysa ameliyatla tedaviyi erken safhaya almak gerekebilir.  Glokom için kullanılan ilaçlar, sadece göz tansiyonunu normal düzeye düşürürler.  Böylece uzun vadede görme kaybı oluşmasını önlerler.  Bu ilaçlar hayat boyu, düzenli olarak kullanılması gereken ilaçlardır.  Aksi halde görme kaybı oluşacaktır.

Ağız Yolu İle Alınan İlaçlar:  Eğer göz damlaları ile göz tansiyonu istenen seviyeye düşürülmezse, geçici bir süre için (ameliyat öncesi ve sonrası vs) ağız yoluyla da ilaç tedavisi verilebilir.

Lazer Tedavisi

Glokom tedavisinde ilaç tedavisine cevap alınamayan bazı açık açılı glokom olgularında ve açı kapanması glokomunda da kullanılmaktadır.

Cerrahi Tedavi (Ameliyat)

İlaç tedavisi ile glokom yeterince kontrol altına alınamıyorsa göz içi basıncı arzu edilen düzeye düşürülemiyorsa ameliyat işlemine geçilir.  Normal cerrahi tedaviye cevap vermeyen inatçı glokomlarda, göz sıvısını boşaltmak için özel araçlar kullanılır.  Glokom ameliyatı, artmış olan göziçi basıncını düşürmeye yönelik bir ameliyattır.  Görmeyi doğrudan etkileyen bir ameliyat değildir.  Glokom ameliyatı ile, mevcut görmenin korunması ve görme derecesinin daha kötüleşmemesi amaçlanır.  Bazen tek bir cerrahi müdahale göz tansiyonunu yeteri kadar düşürmeyebilir.  Bu durumda glokom damlalarının ek olarak kullanılması, hatta bazen ikinci ameliyat olunması gerekebilir.  Erişkinlerde ilk ameliyat başarısı %80-85 civarındadır.  Ameliyat olan hastanın mutlaka düzenli aralıklarla hekimine kontrol olması şarttır.

Glokomlu Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

  • İlacınızı doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın.
  • İlacınızı her gün aynı saatte alın. Bu şekilde göz damlalarınızı daha kolay hatırlayabilirsiniz.
  • Günlük normal yaşamınızı etkileyen herhangi bir yan etkiyi doktorunuzla konuşun.
  • Doktorunuzun programladığı kontrol randevularınıza uyun. Hastalığınız ancak doktorunuzun düzenli kontrolü altında olduğunuz zaman başarılı olarak tedavi edilebilir.
  • Göz doktorunuzu diğer hastalıklarınız için aldığınız ilaçlar hakkında uyarın. Göz doktorunuz dışında başka bir doktoru gördüğünüz zaman, onun, sizin glokom tedavisi gördüğünüzü bildiğinden emin olun.
  • Glokom kalıtsal olabileceği için ailenizdeki bütün bireyleri düzenli göz muayenesi olmaları için uyarın.
  • Periyodik görme alanı muayenelerini doktorunuzun önerisiyle yaptırın.
  • Unutmayın glokom sinsi bir hastalıktır.  Erken teşhis edilmediğinde görme kaybına yol açabilir.

 

Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin