Hamileyken ilaç kullanılabilir mi?
Gebelikte en önemli kural herhangi bir mecburiyet yaşanmadıkça ilaç kullanmamak, alınması gereken ilaçları ise uzman gözetimi altında almaktır. İlaçlar gebelikte kullanımlarına göre A, B, C, D ve X şeklinde risk gruplarına ayrılır. A grubundaki ilaçlar gebelikte hiçbir zararı olmadan rahatlıkla alınabilir. B grubu ilaçlar da çoğunlukla bir risk taşımaz ve gebelerin kullanmasında bir sakınca yoktur. C grubu ilaçlar gebenin hastalığının durumuna göre beklenen faydası olası zarardan fazlaysa ve ilaç kullanımı kesin gerekli ise alınır. D grubu ilaçlar yalnızca özel durumlarda alınabilir. X grubu ilaçlar ise gebelikte kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca gebelikte hangi grupta olursa olsun doktor tavsiyesi dışında hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Bu duruma vitaminler de dahildir. Çünkü her gebeliğin ve her hastalığın durumu değişiklik gösterir ve bir gebeye fayda sağlayacak olan ilaç bir diğerine ciddi zararlar verebilir.
Mide bulantıları kaçıncı haftada geçer?
Mide bulantısı, gebelikte en sık yaşanan şikayetlerden biridir. Öyle ki bu problem gebeliğin ilk aylarında yüzde 70-80 oranında yaşanır. Gebelikte yaşanan bulantılar, kusma, kaygı ve endişelere bağlıdır. Bu nedenle gebe ne zaman kendini huzurlu ve güvende hissederse, bulantıları o dönemde geçecektir. Çoğunlukla gebeler duruma 3. ayın sonunda adapte olabildiği ve gebeliği kabullenebildiği için gebelik bulantıları ve kusmaları 3. ayda sonlanır. Yalnız gebelerin yüzde 10’unda hamileliğin sonuna dek kusma ve mide bulantıları devam edebilir.
Bebeğin hareketleri ilk ne zaman hissedilir?
Anne adaylarının hamilelikleri boyunca en hoşnut oldukları durumlardan biri bebeğin hareketlerini hissetmektir. Gebeler bebeklerinin ilk hareketlerini kanat çırpma, guruldama,dalgalanma,dirsek atma şeklinde açıklar. Hareketleri hissetmek ise bebeğin ağırlığı, plasentanın rahim içindeki pozisyonu ve annenin karın yağ tabakası kalınlığına bağlı olarak 16-20. haftalar arasında mümkün olur. Fakat 22. haftaya kadar bebeğin hareketleri hissedilmiyorsa bir uzmanın mutlaka ultrasonla bebeğin durumunu değerlendirmesi gerekir.
Hamilelikte spor yapmak sakıncalı mıdır? (Hangi sporlardan uzak durmak gerekir?)
Gebelikte egzersiz oldukça fayda sağlar fakat her gebe bir egzersiz planı çizmeden önce doktoruna danışmalıdır. Genellikle gebelikten önce düzenli spor yapan anne adayları, gebeliğin 6. ayına kadar spor yapabilir ( basketbol, vücut teması olan sporlar hariç). 6. aydan sonra istirahat ve sakin yaşam ön planda olmalıdır. Egzersizde amaç asla kilo vermek ve kilo almayı engellemek olmamalıdır. Yapılan egzersizlerin de uzun süreli ve anneyi nefes nefese bırakacak kadar zorlayıcı olmamasına dikkat edilmelidir. Fakat hayatı boyunca spor yapmamış bir annenin gebelikte spora başlaması yalnızca tehlike getirir.
Ultrason muayeneleri bebeği rahatsız eder mi?
Ultrason muayenelerinin bebeğe etkileri konusunda elde herhangi bir veri yoktur. İnsan kulağının duymadığı ses dalgalarının yansımasıyla görüntü elde edilen ultrasonun anne karnındaki bebeği rahatsız ettiği düşünülmemektedir.
Doğru uyku pozisyonu nasıl olmalıdır?
İlk 6 ayda uyku pozisyonunun bir önemi yoktur. Fakat daha sonraki dönemde büyüyen rahim büyük damarlara bası yapabileceği riski nedeniyle sol veya sağ yana doğru yatma fayda sağlayacaktır.
Bacaklarda neden kramp olur, ne zaman geçer?
Gebelikte yaşanan bacak kramplarının temel sebebi kalsiyum eksikliğidir. Anne adayı yeterli kalsiyumu alındığında problem ortadan kalkacaktır.
Kaçıncı haftaya kadar araba kullanılabilir?
26-28 haftadan sonra fiziki değişiklikler nedeniyle omuzdan inen emniyet kemeri kuşağı ile direksiyon tehlike oluşturacağı için araç kullanılmamalıdır.
Özellikle yenmemesi gereken gıdalar hangileridir?
Gebe öncelikle kendi sağlığı için sakıncalı olacak gıdalardan uzak durmalıdır. Ayrıca tuzlu gıdalardan, ağır metal içerebilecek deniz dip canlılarından, içeriğini tam bilmediği karışımlardan, bozuk olma potansiyeli yüksek gıdalardan kaçınmalıdır.
Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin