Kırıklar, kıkırdak yaralanmaları, kireçlenme ve romatizmal hastalıklar sonucu eklemler görev yapamaz duruma gelir. Günlük yaşamımızı ağrısız ve sınırlama olmadan sürdürebilmek için bozulan eklemlerin yerine yapay eklem ameliyatları uygulanmaktadır. Artroplasti (yapay eklem – protez) ameliyatları en sık kalça, diz ve omuz eklemleri için yapılmaktadır.
Kalça Protezi Ameliyatına Nasıl Karar Verilir?
– Uygulanan tedaviye rağmen ağrılı durumlarda
– Rahat yürüyememeye, oturduğu yerden kalkma zorluklarında
– Diğer şikayetlerle beraber, eklemi koruyacak tedavi yöntemleriyle onarılamaz derecede eklemin bozulmuş olduğunun tespitinde kalça protezi ameliyatına karar verilebilir.
Ameliyat Kararı Verilen Hasta Ameliyata Nasıl Hazırlanır?
Ameliyat yapılacak kalça eklemi, ameliyat hazırlığı amacıyla röntgen filmleri çekilerek teknik detayları hazırlanır. Akciğer grafisi ve EKG çekilir, laboratuvar incelemeleri yapılır. Geçirdiği hastalıklar ve kullandığı ilaçlar belirlenir. Dahiliye muayenesi ile muhtemel riskler belirlenir. Gerekli görülürse kardioloji, nöroloji, göğüs hastalıkları uzmanı ve diğer muayeneleri yapılır.
Ameliyat Sonrası Rehabilitasyonun Önemi
Ameliyattan sonra bacak damarlarında kan akımının düzenli olması için ayak-bacak pompası egzersizlerine başlanır. Ameliyattan bir gün sonra, fizyoterapist eşliğinde kalça diz ve ayak bileği egzersizlerine başlanır. Hastanın genel durumuna göre; oturma ve ayakta durması öğretilir. Walker yardımı ile ilk yürümesi sağlanır. İkinci günden itibaren yürüme miktar ve süresi arttırılır.Başlangıçta walker (yürüteç) daha sonra çift koltuk değneği ile yürüme sağlanır. Bu durum hastanın sağlık durumu, kas gücü ve yaşına göre değişiklik gösterir. Hastanın oturması, yataktan inmesi, ayağa kalkması ve tuvalete gitmesi öğretilir. Merdiven inip-çıkması ve evde yapması gerekli egzersizler hastaneden çıkış öncesi gösterilir. Oturma, ayağa kalkma, yürüme miktarı hastanın durumuna göre arttırılır. Genellikle 7 – 14 günde çift koltuk değneğinden, dirsek destekli tek koltuk değneği ile yürümeye geçilir. 3-4 hafta dolunca desteksiz yürüme önerilir.
Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bacak – bacak üstüne atmak, bağdaş kurup oturmak ve yere çömelmemek gereklidir. Ameliyatlı taraf üzerine yan yatmaya genellikle 4 – 6 aydan sonra geçilir. Yan yatma sırasında, 6 – 8 hafta bacak arasına yastık konması sağlanır.
Sonraki Dönem
Bu ameliyatlardan sonra genellikle; ağrısız bir kalça eklemi elde edilir. Ameliyat öncesi geçen süreye ve kalça hareket oranlarına göre değişmekle birlikte, topallama ve yürüme bozukluğu ameliyat öncesine göre oldukça azdır. Genellikle ağrısız, topallamasız daha rahat bir günlük yaşam sağlanır. Ağrı, enfeksiyon veya diğer problemlere karşı hastalar uyarılır. Bu problemleri düşündüren bulgular görülünce beklemeden doktor kontrolüne gelmesi önerilir. Günümüzde kalça protezleri 20 – 30 yıl dayanmaktadır. Hastanın kilosu, günlük yaşam tarzı protezin dayanıklılığını etkilemektedir. Bu nedenle sakin bir yaşam önerilir.
Kalça Protezi Ameliyatları Deneyimli Ortopedi ekibi, Anestezi, Fizik Tedavi & Rehabilitasyon gibi branş destekleri ve ileri teknoloji ile yapılmaktadır.
Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin