KAR PANİK ATAĞA YOL AÇABİLİR

Anasayfa / Haberler / KAR PANİK ATAĞA YOL AÇABİLİR
KAR PANİK ATAĞA YOL AÇABİLİR

Panik atak hastaları hava koşullarından etkilenir mi?

Ani değişen hava koşulları panik atak hastalığı olan ve mevsimsel depresyon yaşayan kişilerde paniğe ve tedirginliğe yol açabilir. Bu hastalar iklim geçişlerinden oldukça etkilenirler. Bu durum genellikle kış aylarında güneş ışığının azalarak, kişinin uyku ve hormonları düzenleyen biyolojik saatini bozmasıyla ortaya çıkar. Güneş ışığının azalması sonucu beyindeki kimyasal maddelerin düzeni bozulduğundan depresif duygular yaşanabilir. Havanın soğuması ile birlikte panik atak hastaları evde oturmayı daha çok tercih ederler. Evde vakit geçirmeleri sosyalleşmelerini azaltırken, kendi bedenlerine odaklanmalarını da arttırır.

Kar özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde hayatı zorlaştırdığı için mi ruh sağlığı etkileniyor?

Kar yağışı her türlü ulaşım, yaralanma, kaza ve beslenme sorunu gibi pek çok sosyo-ekonomik problemleri de beraberinde getirir. Bu sebeple büyük şehirlerdeki yaşam koşulları panik atak hastalarındaki kaygı ve tedirginlikte artışa neden olur. Mevsimsel depresyon yaşayan kişilerde de durum aynıdır. Bu hastaların yaşadıkları rahatsızlıklar bedenlerine yönelik olduğundan daha kontrollü davranmaya çalışırlar.

Büyük şehirlerde hava şartlarından dolayı yaşanan zorluklar, bu hastaların sadece sosyal hayatlarını etkilemez, iş yaşamlarında da önemli sorunlara yol açabilir. Panik atağı olan ve mevsimsel depresyon yaşayan kişilerin enerji ve motivasyon seviyesinde azalma olacağından, iş gücü kaybı da yaşanabilir.

Mevsimsel depresyon yaşayan hastalarda sadece bireysel iş gücü kaybı olmaz, çalışma arkadaşlarıyla olan sosyal iletişimlerinde de kopukluk olur. Hasta depresif bir halde olduğu için halsizlik, çöküntü, mutsuzluk, isteksizlik ve ilgisizlik gibi şikayetleri de artış gösterir.

Panik atak hastaları ise kendilerini sürekli tedirgin ve güvensiz hissedeceğinden, sosyal ve iş hayatlarına konsantre olamazlar. Bulundukları mekanın kendileri için tehdit oluşturacağını düşünür, gergin ve huzursuz davranış sergilerler. Hatta ileri seviyelerde dışarı çıkmak dahi istemezler. Bu hastaların günlük yaşamlarında kendilerine soluklanabilecekleri bir alan yaratmaları fayda sağlayabilir. Özellikle çalışma ortamlarında gerekli ışık ihtiyacını karşılar ve ortamın ısı ayarını kontrol altında tutarlarsa kendilerini daha güvende ve zinde hissederek panik atak ve mevsimsel depresyonun önüne geçebilirler.

Panik ataklılar başka iklim koşularından da etkileniyor mu?

Mevsimsel geçişlerden ve iklim koşullarından panik atak hastaları etkilenir ve uyum sürecinde adaptasyon sorunu yaşarlar. Özellikle kış mevsiminde soğuk havalar bu hastaları olumsuz yönde etkiler. Ailesinde panik bozukluğu ve depresyon hikayesi bulunan kişilerde panik atak görülebilir. Bu kişilerin genetik yatkınlık sebebiyle depresyona yakalanma ihtimali yüksektir. Bunların yanı sıra hastanın biyolojik yapısı, beyin kimyası, çevresel faktörler ve deneyimlerine bağlı olarak, diğer depresif hastalıklarda olduğu gibi panik atağa daha çabuk yakalanırlar.

Kar karşında nasıl tepki veriyorlar?

Bu hastalarda kar paniğine bağlı olarak panik atak gelişmesi de yaşanabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda kış aylarında panik atak hastalığı olan kişilerin uzun süre evlerinden dışarı çıkmadıkları görülüyor. Bu durumu oluşturan nedenler araştırıldığında hastaların ev dışına çıktıklarında başlarına bir felaket gelmesinden korktukları gözlemleniyor.

Psikolojik açıdan ele alındığında “dayanıksızlık şeması” olarak adlandırılan bu hastalar, kişisel güvenlikleri ya da sevdiklerinin güvenliği konusunda aşırıya kaçan bir endişe taşırlar. Bu hastalar her an başlarına bir tehlike gelebileceğini düşünerek,  panik hallerini arttıracak her türlü aktiviteden kendilerini uzak tutarlar. Soğuk ve karlı kış günlerinde evlerine kapanır ve dışarıdaki sözde tehlikelerden kendilerini korumuş olduklarını zannederler.

Bu hastaların karın yağışını bile izleyemez mi?

Panik atak hastaları yoğun kar yağışında ve soğuk havalarda ev dışında vakit geçirmek istemezler. Evden dışarı çıktıklarında kayıp düşeceklerini, kazaya uğrayacaklarını, evlerinden çıksalar da evlerine geri dönemeyeceklerini düşünürler. Bu olumsuz otomatik düşünceler panik atak hastası olan hastalarda yoğun panik yaşanmasına neden olur. Öyle bir hale gelirler ki kar yağışını bile izlemek istemezler.

 

Baş etmek için hastalara neler önerirsiniz?

Çocukluk döneminde yaşanan birtakım olumsuzluklar da panik atağın başlamasında büyük rol oynar. Dayanıksızlık şeması adı verilen bu hastalıkta dört çeşit korku tipi vardır.

  • Sağlık ve hastalık korkusu
  • Tehlike ile karşılaşma korkusu
  • Parasız kalma korkusu
  • Kontrolü kaybetme korkusu

 

Panik atak yaşayan hastalarda bu belirtilerin bir kaçı ya da hepsi görülebilir. Panik atak hastalığının iyileşme süreci zordur ancak tedavisi mümkündür. Yaşadıkları panik, hayatlarının içindeki işlevselliği bozuyorsa, kendi başlarına mevcut korkularını yenemiyorlar ise ve panik duygusu uzun süreli oluyorsa bu hastaların profesyonel destek alarak bir terapiste başvurmaları gerekir.

Panik bozukluğun tedavisinde en önemli adım kişiyi hastalığa dair bilgilendirmektir. Kişiye, panik bozukluğun belirtilerinin ve olabileceklerin ayrıntılı olarak anlatılması kişinin tedavi sürecinin önemli bir aşamasıdır.

 

 

Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin