KIYAFET KONUSUNDA ÇOCUĞUNUZLA İNATLAŞMAYIN

Anasayfa / Haberler / KIYAFET KONUSUNDA ÇOCUĞUNUZLA İNATLAŞMAYIN
KIYAFET KONUSUNDA ÇOCUĞUNUZLA İNATLAŞMAYIN

Çocukların günlük yaşamlarında giysilerini seçme özgürlüğüne sahip olmaları kişilik gelişimlerinde son derece önemlidir. Ancak bazen bu durum ebeveynler ve çocuk arasında inatlaşmaya varabilir. Çocuk mevsime uygun olmayan bir kıyafeti giymek isteyebilir. Hatta bu duruma karşı annesinden olumsuz tepki almak, anne ile arasında savaşa dönüşebilir. Çünkü çocuk istediğini yapana kadar diretmeye devam edecek ve huzursuzluk çıkartacaktır. Ebeveynlerinden ayrı bir birey olduklarını 3 yaş civarı öğrenen çocuklar, bu süreçte dünyayı keşfetmeye ve bu yolda her türlü durumu denemeye de meyilli olurlar. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, ailelerin çocuklarına kıyafet seçme-giyme konusunda doğru zaman ve yöntemler seçmesini sağlamaları ve sabırlı olmalarıdır.

 

Çocuklarda inatlaşma dönemi 1,5-3 yaş arasıdır

Çocuklarda inatlaşma dönemi ortalama 1,5 ile 3 yaş arasında yaşanan bir süreçtir. Bu süreçte çocuk kendisini ispatlama çabası içindedir. Anne ve babanın her dediğine hayır diyerek, kendi bağımsızlıklarını ve sınırlarını genişletmek, aynı zamanda güçlerini kabul ettirmek isterler. Ebeveyn için oldukça zor ve yıpratıcı geçen bu süreçte sınırlar, kurallar net ve kararlı olarak belirlendiğinde, aynı zamanda tutarlı olarak uygulandığında çocuk bunlara uyum sağlar.

 

Özellikle bu dönemde her konuda inatlaşmadan, geri dönüş yapmayacağınız kurallar koymanız gerekir. Örneğin çocuğunuz, okuluna pijama ile gitmek istiyorsa ya baştan izin verin ya da hayır dediyseniz sonuna kadar tavrınızı koruyun. Mevsimine uygun olmayan kıyafetler giymek isteyen çocuklara da kuralları ve yapılması gerekenleri hatırlatabilir farklı alternatif ve seçenekler sunabilirsiniz. Çocuğunuz sizin tüm çabalarınıza rağmen kendi istekleri konusunda ısrarcı davranıyorsa, sakinliğinizi korumanız çok önemlidir. Bu aşamada çocuğu zorlamayın sakinleşmesi için bekleyin ve dikkatini başka bir noktaya çekmeye çalışın.

 

Çocukla iletişim kurarken ılımlı olunmalı

Çocukla iletişim kurarken olumsuz ve kırıcı cümleler yerine, mümkün olduğunca olumlu cümlelerle durum anlatılmalıdır. Eğer çocukla çatışmaya girilmişse, öfkeli bir tavır takınmak durumu daha da zorlaştıracaktır. Bunun yerine her zaman ılımlı ve uzlaşmacı bir ses tonuyla konuşmaya özen gösterilmelidir. Unutulmamalıdır ki asıl amaç; çocuğa kimin güçlü/güçsüz olduğunu göstermek değil, o anda elde edemeyeceği bir şeyden vazgeçmesini sağlamak olmalıdır. Çocuğa istediği kıyafetin neden o an giydirilemeyeceği basit ve anlayacağı bir şekilde açıklanmalıdır.

 

Çocuğa seçim hakkı tanınmazsa kişilik problemleri ortaya çıkabilir

Çocuklara giyim konusunda seçme hakkı tanınmazsa; özgüven eksikliği, çekingenlik, içe kapanıklık, kararsızlık ve hep yönlendirilmeyi bekleme gibi kişilik problemleri ortaya çıkabilir. Çocuğun istediği kıyafeti seçmesi ve özgürlüğünü yaşaması da sağlanmalıdır. Ancak bu şekilde ileriki dönmelerde kendi kararlarını kendi verebilen, çevresinden çok etkilenmeyen, bilinçli bir birey olması sağlanabilir. Eğer çocuk uygun kıyafeti seçmiyorsa, ona alternatif kıyafetler sunulmalı ve onlar arasından seçmesi istenmelidir. Çocuk ona fırsat sunulduğunu bilirse hem kendine hem ebeveyne karşı güveni oturur. Her yaptığı yasaklanan ve anne-babalarından kötü geri bildirimler alan çocuklar gelişimlerini sağlıklı tamamlayamazlar.

 

Çocuğunuzun seçimlerine saygı duyun

Çocuklar beğenilmeye ve takdir edilmeye ihtiyaç duyarlar. Çocuğun yeterliliklerine ve seçimlerine saygı duymak, telaşa kapılmamak, sabırlı olmak, yol gösterici ve kolaylaştırıcı bir model olmak öğrenme sürecini de hızlandırır. Kıyafetinde kötü olduğunu düşündüğünüz bir kombin yapmışsa bile asla olumsuz yorum yapmamalısınız. “Çok kötü oldu!” demek yerine “lacivert pantolonun üzerine beyaz gömlek daha güzel olurdu” diyebilirsiniz. Çocuğunuzun giyinirken sakinliğini yitirdiğini gözlemliyorsanız, onu kucaklayarak sevginizi gösterebilir, ilgisini dağıtacak oyuncaklara yönlendirebilirsiniz.

 

Çocuk aileyi taklit eder

Çocuklar önce ailelerini ve sonra çevreden gördüklerini taklit ederler. Gördüklerinden etkilenen çocuk seçmeyi öğrenir. Mevsimine göre doğru giyinmenin sağlık ve rahatlık açısından yararlı olduğunu da henüz kavrayamazlar. Bu nedenle kışlık bir pantolon üstüne yazlık bir tişört giymenin onlar için hiçbir sakıncası yoktur. Çocuk her şeye rağmen inatlaşmaya devam ediyorsa, dolabında sadece o mevsime uygun kıyafetler bırakılmalı, diğerleri kaldırılmalıdır. Bu şekilde kendi giysilerini seçtiğini düşünecek ve mutlu olacaktır.

 

 

Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin