Yapısal nedenler, hamilelik veya emzirmeye bağlı olarak memelerde deformasyonlar görülebilir. Kadınların memeleriyle ilgili şikayetçi olduğu konuların başında, memelerinin küçük, sarkık veya aşırı büyük olmasıdır. Doğal olarak bu 3 ayrı durum için de farklı ameliyat yöntemleri geliştirilmiştir.
MEME BÜYÜTME
Ergenlikten itibaren gelişime bağlı olarak bazı memeler küçük kalabilir, ya da emzirme sonrası meme dokusunda aşırı incelmeye bağlı hacim kaybı gelişebilir. Doğuştan veya sonradan gelişen meme küçüklüklerinde gövde ile uyumlu, doğal anatomik görünüm sağlayan silikon protezler kullanılmaktadır. Bu sayede hem meme hacim arttırılabilir, hem de estetik açıdan daha iyi bir şekle sahip olunabilir.
Meme Büyütme Ameliyatı Ne Zaman Yapılabilir?
Meme büyütme ameliyatları 18 yaşından itibaren uygulanabilir. Ameliyat öncesi kadının yapısına gore kişiye özel silicon hacminin belirlenmesi ve güvenli protezlerin seçilmesi sağlık açısından çok önemlidir.
Meme Protezi Sonrası
Meme ameliyatlarında herhangi özel durum yok ise protezler göğüs kasının alt kısmına yerleştirilir. Bu sayede, konulan protezler meme dokusunu doğrudan temas etmez ve böylelikle zarar vermez. Sonradan gebelik gelişmesi halinde doğumun ardından emzirme döneminde bir risk teşkil etmez. Protez takılan kadınlar, ileri ki dönemlerde meme sağlığı kontrollerinde mammografi-ultrasonografi gibi tetkiklerini rahatlıkla yaptırabilir. 40 yaş üzeri kadınlarda rutin yapılması öerilen bu tetkiler sırasında protezlerin sağlam olduğunun kontrolünede bakılmış olur.
Meme Protezi Nasıl Yapılır?
Meme büyütme ameliyatları, genellikle memenin alt kısmında 4 cm. lik bir kesiyle yapılır. Meme protezi kas altında ulaşılan alana yerleştirilir. Ameliyat sonrası nekaat denilen 1-2 günlük dönem hafif ağrılı geçebilir. Hastanede bir gece yatış sonrası, 2-3 gün içerisinde de işe geri dönüneliri. Ameliyat sonrası 2-3 ay sporcu sütyeniyle koruma ve destek önerilir.
MEME DİKLEŞTIRME
Memelerde görünen sarkmalar kişinin yapısına göre farklı derecelerde ve farklı tiplerde görülebilir. Meme sarkmaları, estetik açıdan kadınları en çok rahatsız eden durumların başında gelir.
Memede sarkmaya ilave olarak hacim kaybı da olmuşmuşsa ve kişi silikon protez isterse, bazen protez ameliyatlarıyla yanlız bu sarkmalar düzeltilebilir. Çoğunlukla dikleştirme için de ayrı bir ameliyat gerekebilir.
Meme Dikleştirme Ameliyatlarında Yöntem
Günümüzde memede yaşanan sıkıntılara bağlı olarak farklı ameliyat yöntemleri uygulanmaktadır. Dikleştirme işlemlerinde kesi izi sıklıkla sadece meme başının çevresi ve meme başından aşağı uzanan dik bir çizgi ile yapılmaktadır. Bu yöntemle kesi izleri sütyen ve bikini sınırı içerisinde kaldığı için estetik bir kaygı uyandırmaz. Meme dikleştirme işleminde meme dokusunun tamamı korunur. Sonraki gebeliklerde ve emzirme döneminde kişi için bir risk oluşturmaz.
Ameliyat Sonrası Dönem
Meme dikleştirme ameliyatlarında kişi ile ilgili herhangi bir komplikasyon yaşanması ise genellikle bir gece hastanede kalınır. Kişi 2-3 gün içerisinde iş başı yapabilir. Ameliyat sonrası 2-3 ay kadar memeyi destekleyici sütyen önerilebilir. Ameliyattan bir ay sonar spor aktivitelerine başlanabilir.
MEME KÜÇÜLTME
Aşırı meme büyüklükleri ergenlikten itibaren veya doğumdan sonar ortaya çıkan rahatsız edici bir sorundur. Memew büyüklüğünden kaynaklı ağırlık nedeniyle boyun omurlarına aşırı yük biner ve ileri ki yıllarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Meme Küçültme Ameliyatı Yöntemi
Meme küçültme ameliyatlarında doku fazlalığına bağlı olarak farklı ameliyat yöntemleri uygulanabilir.
Belirlenen sınırın altındaki fazlalıklarda, meme dikleştirme ameliyatlarına benzer kesilerle (sadece dikey iz ile yapılan) ameliyatlar yapılabilir. Alınması gereken doku üst sınırdan fazla ise ters-T yöntemi ile hem dikey hem de memenin yanlarına doğru uzanan yöntem uygulanır.
Meme Küçültme Ameliyatlarında Ne yapılır?
Meme küçültme ameliyatlarının tümünde meme hacmini azaltmak için belli miktarda meme dokusu ile çevresinde olan yağ dokuları çıkartılır. Ameliyatla alınan kısımlardan sonra kalan meme dokusu hem estetik görünüm hem de annelerin emzirme işlevi için yeterlidir.
Meme küçültme ameliyatlarında genellikle 1-2 gün hastanede kalınır. Ameliyata bağlı bir kaç gün hafif ağrı görülebilir. Ameliyattan 4-5 gün sonra iş hayatına geri dönülebilir. Ameliyatın ardından kişiye 3 ay süreyle kullanması için destekleyici sütyen önerilir.
MEME DEFORMİTELERİ
Meme sağlığı ve hastalıkları kadınlar için çok önemli bir konudur. Bir meme hastalığı sayılmasa da, göğüslerle ilgili şekil bozuklukları da pek çok kadının şikayetçi olduğu bir konudur.
Örneğin, gelişme çağından itibaren göğüslerin küçük olması sıkça karşılaştığımız bir durumdur. Bazen de tam tersi, göğüsler çok büyük olabilir. Bu bazen ergenlik dönemiyle birlikte başlar, bazen de daha ileri yaşlarda, gebelik ve emzirme süreçlerinden sonra ortaya çıkabilir.
Kadınlarda şekille ilgili diğer yaygın sorun sarkıklıktır. Özellikle 30’lu yaşların sonuna doğru ve birkaç doğum yapmış olan kadınlarda görülür. Meme dokusu ve ciltte oluşan gevşeklik yerçekiminin de etkisiyle estetik açıdan rahatsız edici bir sarkmaya yol açar.
Meme konusunda erkekleri de unutmayalım. Ergenlik döneminde başlayan büyüme bazı erkeklerde ileriki yaşlarda kalıcı hale gelebilir. Meme dokusu ve çevredeki yağ dokusunun anormal derecede gelişmesiyle oluşan bu duruma jinekomasti denir. Jinekomasti hem estetik, hem de sosyal açıdan rahatsız edici bir görünüm yaratabilir.
Meme Deformitelerinde Estetik Ameliyatlar
Kadınlarda;
küçük göğüsler için standart yöntem ve amaç, kişinin anatomik durumu ile beklentileri dikkate alınarak, seçilen silikon protezlerle hem göğüslerin hacmini arttırmak hem de dik ve estetik bir görünüm kazandırmaktır.
Büyük göğüslerin küçültülmesi işleminde, meme dokusuna, çevresindeki yağ dokusuna ve bunları kaplayan deriye ait tüm fazlalıklar çıkarılır. Bunu takiben, geride kalan dokularla estetik açıdan normal bir göğüs yapısı oluşturulur. Bu geride kalan dokuların içindeki süt bezleri ve kanalları kişilerin daha sonra emzirmesine yeterli olacak düzeyde bırakılır.
Göğüs sarkıklığında; eğer mevcut durumda yeterli meme ve destek dokusu varsa, sadece cilt fazlalığı alınarak dikleştirme ve toparlama yapılır. Sarkmayla birlikte içerideki dokulardan çok fazla kayıp oluşmuşsa, toparlamayla birlikte silikon protez desteği de gerekebilir.
Erkeklerde Jinekomasti;
jinekomasti sorunu için de cerrahi çözüm vardır. Bu operasyonda, meme başından yapılan küçük bir kesiyle cilt altındaki dokulara ulaşılır. Meme bezleri ve yağ dokusundaki fazlalıklar alınır. Ayrıca çepeçevre liposuction yapılarak düz ve estetik erkek göğsü görünümü sağlanır. Erkeklerdeki memeyle ilgili sorunlar kadınlara oranla daha azdır. Erkek memesiyle ilgili en sık karşılaştığımız estetik sorun jinekomastidir. Bu durum meme dokusunun normalden daha büyük olması şeklinde özetlenebilir. Çoğunlukla ergenlik döneminde farklı derecelerde ortaya çıkan bu durum bazı kişilerde yetişkinlikte de devam eder. Ayrıca, göğüs bölgesinde yağlanma olduğu durumlarda da daha belirgin hale gelebilir. Kas geliştirmek amacıyla kullanılan bazı ilaçlar da bu durumu arttırabilir.
Erkeklerdeki göğüs yapısının normalden farklı olması estetiğin yanı sıra doğal olarak psikolojik ve sosyal sorunlara da yol açabilir. jinekomasti sorunu için çok etkili cerrahi çözümler vardır. En sık kullanılan cerrahi yöntemde, meme başından yapılan küçük bir kesiyle cilt altındaki dokulara ulaşılır. Meme bezleri ve yağ dokusundaki fazlalıklar alınır. Ayrıca çepeçevre liposuction (vakumla yağ çekme işlemi) yapılarak göğüs ön ve yan bölümlerdeki aşırı yağlanma giderilir. İşlemden sonra iki ay süreyle göğüs korsesi önerilir. İşlemden 3 hafta sonra hafif vücut egzersizlerine başlanabilir. Altı haftanın sonunda her türlü sportif aktiviteye başlanabilir. Hastalarda kalıcı olarak düz ve estetik erkek göğsü görünümü sağlanır.
Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin