Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Anasayfa / Haberler / Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Diş gıcırdatma, genellikle uyku sırasında dişleri bilinç dışı bir şekilde sıkarak yapılan eylemdir. Bu alışkanlık kişi tarafından pek farkedilmez. Uyku kalitesini de etkileyen bu durum bir süre sonra bireylerde depresyon gibi problemleri de tetikleyebilir.

Nüfusun yaklaşık  %20’ sini  etkileyen ve sık görünen bir klinik durumdur. Yapılan araştırmalarda toplumlarda diş gıcırdatma / diş sıkma (bruksizm) farkında olma oranının %5 ile %20 arasında olduğu görülmektedir.

Uykuda diş gıcırdattığınızı nasıl anlarsınız?

Ağzı açarken çene ekleminden ses gelmesi, baş, kulak, çene ve yüz ağrısı, ağız açmada kısıtlılık ve çenede kaymalar şeklinde semptomlarla kendini gösterir. Bu denli fazla yüke maruz kalan dişlerde diş eti kanamaları, diş eti çekilmeleri, dişlerde aşınma, kırılma, yanakların iç kısmında aşınma ve diş hassasiyeti de meydana gelmektedir.

Diş gıcırdatma sebepleri nelerdir?

  • Yanlış çiğneme alışkanlıkları,
  • Yoğun stres, gerginlik ve anksiyete,
  • Hareketsiz yaşam ve dengesiz beslenme,
  • Eksik dişler ve dişlerin kapanış şeklindeki bozukluklar,
  • Bazı antidepresan ilaçların yan etkisi olarak,
  • Düşük veya olması gerekenden yüksek seviyede yapılmış protez ve dolgulardır.

Diş gıcırdatma tedavisi nasıl uygulanır?

Diş hekimlerinin uyguladığı, uyku esnasında dişlerin temasını engellemek amacı ile üst ve alt çene dişlerinin arasına yerleştirilen ” koruyucu gece plakları”, diş gıcırdatma tedavisinde kullanılan en etkili araçtır.  Plaklar yatmadan önce dişlerin hemen üzerine yerleştirilir ve gece boyunca ağızdan çıkarılmaz.

Diş gıcırdatma tedavisinde , doğru teşhis ile gece plağı kullanımı ve gerek duyulduğunda fizik ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabildiği gibi çene eklemindeki deformasyona bağlı olarak, çok ileri safhalarda cerrahi tedaviler de gerçekleştirilmektedir.

Koruyucu gece plakları yeterli mi?

Koruyucu gece plaklarının yanında bazı ek tedavilerin de uygulanması gerekebilir. Rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, psikolog desteği, kas gevşetici ilaçların kullanımı, hatalı uygulanmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez ya da implant uygulamaları gerekebilir.

Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin