Yanlış kundaklama kalça çıkığına sebep olabilir
Halkımızın inancına göre sıkı sıkı kundak yapmak, bebeğin vücut gelişiminin iyi olmasını ve bebeğin daha kuvvetli olmasını sağlar. Fakat bu düşüncenin aksine kundak yaparak bebekte kalça çıkığı riskini arttırıyoruz. Bu nedenle sıkı kundak yapmak sağlıklı değildir. Fakat çok huzursuz bebekler elleri kollarıyla kendisini uykudan uyandırıyorsa yarım kundak gibi gevşek bir şekilde battaniyesine sarılabilir.
Sarılığı gözden kaçırmayın
Sarılığı önlemek amacıyla bebeğin yüzünü sarı örtü ile örtmenin sarılığa hiçbir faydası yoktur. Bebeğin yüzünü örttüğümüzde bebek beslendikten sonra eğer kusarsa fark edilemeyebilir. Bebeğin tıkanmasını gözlemleyemeyebiliriz. Ayrıca sarı örtünün sebep olduğu yansıma ile göz yanılması olabilir, bebekte gerçekten bir sarılık geliştiyse bu renk değişimini fark edemeyebiliriz. Bu sebeplerle bebeğin yüzü örtülmemeli bebeğin etrafına sarı tülbent gibi cisimler konulmamalı bebeğe sarı kıyafetler giydirilmemelidir.
Önceliğiniz anne sütü olsun
Bebekler, bağırsak gelişimi için ve kan şekerinin düzenlenmesi için ilk bir saat içinde anne sütü ile beslenmelidir. Bazı kültürlerde ilk emzirme yapılmadan önce bebeğin gazı olmasın diye bebeğin ağzında nar tanesi patlatma ya da soda içirilmesi, bereket inancı ile sütten önce bebeğe hurma ve zemzem suyu verme ya da aç kalıp sarılık olmasın diye şekerli su içirme gibi uygulamalar yanlıştır. Bebeğe anne sütünden önce verilen bu yiyecekler kan şekerini hızlı olarak yükselterek anneyi emmesini engeller. Bazen de bebek emzirtilmeden 3 ezan geçmesi beklenir. Bu da bebekte kan şekeri düşüklüğüne sebep olur.
Doğru bilinen yanlışları uygulamayın!!
- Bebeklerde gaz olmasın diye yapılan bir diğer uygulama da bebeğin ayak tabanına rakı sürülmesidir. Bu da bebeğin cildi için sağlıklı değildir.
- Bebek, ter kokmasın diye vücudu tuzlanır, fakat bu cildinin yanmasına sebep olabilir. Yanlış bir uygulamadır.
- Yenidoğan bebeklerin göğüs uçları sert ve şiştir. Bunun sebebi anneden bebeğe geçen hormonlardır. Bu sertlikler ovalanmamalı ve kesinlikle sıkılmamalıdır. Tahriş olabilir.
- Burun tıkanıklıklarında, göz çapaklanmalarında ya da kulak ağrısında anne sütü damlatılmasının şifalı olduğu düşünülür. Anne sütünün içeriği oldukça yoğundur. Buruna damlatıldığında tıkanıklığa burun ve göze damlatıldığında iltihaplanmaya sebep olabilir.
- Bebekler sıcağı sever düşüncesi ile bebek genelde kat kat giydirilip battaniyelere sarılır. Bu sebeple bebek çok sıcaklayıp terler ve sıvı kaybeder. Emzirme vakti geldiğinde anneler uyandırmakta güçlük çeker. Bu sebeple bebekler oda ısısına uygun giydirilmelidir. Annesinin kıyafetinden bir kat fazla giydirilebilir. Oda ısısı 22°C-26°C arasında olmalıdır.
- Bazı inanışlarda da ilk ağız sütü dediğimiz kolostrum bebeğe verilmeyip bereket olsun diye toprağa atılır. Bebeğin bu kolostruma ihtiyacı vardır ve onun ilk aşısıdır diyebiliriz. Bu sebeple kolostrumun bebeğe verilmesi sağlanmalıdır.
- Bebeğin mekonyum adı verilen ilk dışkısı halının altında ya da kapı eşiğinde 40 gün saklanır. Enfeksiyon sebebi olduğundan doğru değildir.
- Anne meme ucunda yaralar oluşmaması amacı ile bazı inanışlarda soğan sürmenin yararlı olacağı düşünülür. Fakat bunun doğruluğunu kanıtlayan bir araştırma yoktur. Aksine koku ve tat değişikliği olduğu için bebek memeyi reddedebilir.
Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin