Diğer isimleri zerdeçöp, safran kökü, sarıboya, zerdeçav ve hint safranıdır. Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerde yetişir. Baharat olarak kullanılması için, zerdeçal bitkisinin temizlendikten sonra suda kaynatılıp kurutulmuş, koyu sarı renkli kök saplarının öğütülmesi gerekir. Acımsı bir tadı vardır. Zerdeçalın faydalarını sıralayacak olursak;
- Kuvvetli bir antioksidandır.
- Karaciğerden toksinlerin atılmasına yardım eder.
- Solunum yolu enfeksiyonların tedavisine destek sağlar.
- Cilt, kolon ve göğüs kanserine karşı koruyucu etkisi vardır.
- Safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarına karşı etkisi zerdeçalın yararları arasındadır.
- Kötü kolestrolü düşürmeye yardımcıdır.
- Kalp ve damar sağlığını korur.
- Zerdeçal kullanımı hazmı kolaylaştırır.
- Kan şekerini dengelemeye yardımcıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Zerdeçallı Çay Nasıl Hazırlanır?
Malzemeler:
- 1 çay kaşığı zerdeçal,
- 4 su bardağı su,
- Bal,
- Taze limon suyu.
Hazırlanışı:
Bir cezveye su, zerdeçalı koyun ve 15 dakika kaynamaya bırakın. Daha sonra sıvıyı süzün ve olası atıklardan ayırın. Tüketilmeden önce bal veya limon suyu ekleyin.
Son Güncelleme Tarihi Aralık 29, 2023 Editör admin